IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таков: Помагаме за бизнес партньорства между украински и български фирми

Може да подкрепим украинските фирми, които искат да извършват дейност в България с обучения и изложения

13:55 | 31.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България може да подпомага бизнес партньорства между украински и наши фирми с контакти и икономическа информация. Това заяви Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия няма специфични инструменти специално за украински компании, но може да бъде полезна с осъществяване на контакти с български компании и намиране на български партньори. Можем да предоставим също и икономическа информация за възможностите на нашия пазар, каза Таков.

Той е оптимист по отношение на задълбочаване на отношенията между двете страни след значителния интерес, който е бил регистриран към онлайн форума „Започване и разширяване на бизнес в България”, насочен към украинската бизнес общност. „В събитието участваха над 70 представители от Украйна”, каза събеседникът и изрази надежда скоро да се влезе в оперативна връзка с украински компании, които искат да преместят производството си в България и да намерят партньори на наша земя. 

Може да подкрепим украинските фирми, които искат да извършват дейност в България с целия инструментариум на агенцията  - обучения, търговски мисии и бизнес делегации и чрез изложенията, които се възобновиха напълно след пандемията, посочи още гостът.

„Хранително-вкусовата промишленост е сектор в Украйна, който търси развиване на двустранните отношения. Тук не говорим само за преместване на дадени производства, но и за намиране на партньори и доставчици предвид прекъснатите на много места вериги за доставки. Това дава възможност за българските компании да се включат”.

„Има и много международни компании в Украйна, които заради войната преместват производството си в България. Такива примери има в автомобилния сектор”, подчерта Таков.

Що се отнася до това колко от свободните работни места в българските малки и средни фирми са заети от украинци, събеседникът сподели, че има вече хиляди наети украински граждани, предимно в туристическия сектор.

Таков разказа, че търговските мисии и изложения, организирани от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, се радват на голям интерес, защото са съгласувани с бизнеса.

„Най-скоро предстои изложение в Турция, свързано с козметиката”, сподели гостът.

Още за предизвикателства пред малките и средни фирми за наемането на бежанци от Украйна и атрактивна ли е държавната помощ при наемане на украински бежанци за малкия бизнес може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още