IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът удължава с още година временната закрила на украинските бежанци у нас

Досега близо 173 хиляди украински бежанци са регистрирани за временна закрила в България

11:55 | 22.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерският съвет предлага с още година да бъде удължен статутът на пребиваването на украинци, получили временна закрила у нас. Регистрационните карти на украинските бежанци в България да бъдат удължени до 4 март 2025 г. вместо до 4 март 2024 г., както е сега, се предвижда в предложението, публикувано за обществено обсъждане.

Заради новата валидност на документите започва процедура по пререгистрация, но получилите временна закрила у нас ще могат да поискат продължаване на валидността и след крайната дата. 

Проекторешението е във връзка с гласуваното от ЕС в края на миналата година общо решение за удължаване на срока на временната закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет.

Това е поредното удължаване на сроковете на валидност на регистрационните карти.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари. 

Досега близо 173 хиляди украински бежанци са регистрирани за временна закрила в България. На близо 65 хиляди души регистрационните карти изтичат до началото на март.

Продължаването на срока на регистрационната карта за временна закрила се осъществява в местата за регистрация, които се използват и към настоящия момент - регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците при МС (ДАБ при МС), Областните дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) и Столична дирекция на Вътрешните работи (СДВР) - за София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 3 месеца
До: khao само ти броя лъжите... а те днес станаха много, да не си по заместване на дъртия лапач?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa тъй де.. нали разбрахме от другия ти коментар че путин е евроатлантик... също така е известно че лъже много... и да, очевидно е лъжа (неможете и за 3 века), както и другите неща казани от вас! Тук не споря с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
sssaaa
преди 3 месеца
До: khao, това за 3-те дена си е чиста Евроатлантическа лъжа. Незнам защо постоянно я изричате, не разбрахте ли че няма да стане ИСТИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa нали и според опорките които четеш, чеше да ги превземете за 3 дена, а вече 3 години копате в калта... така и с мобилизацията на жени, това ни го повтаряш от 3тия месец, проззз! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
sssaaa
преди 3 месеца
Е нали вече се мобилизират Жени и Студенти в Украйна, тогава защо ги държим на хранилки при нас? Няма ли да се задействаме и им помогнем като ги екстрадираме обратно в Родина им за да я бранят. Предлагам първо Ушшанккката да я върнем за да помогне с отрбраната край Авдиевка, че закъсация там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още