fallback

ПП-ДБ искат Москва да върне комплекса "Камчия" на България

Законопроектът предвижда и замразяване на руски имоти на санкционирани лица

13:08 | 22.01.24 г. 8

Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова предлагат закон за връщането на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” на България и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това става ясно от публикация във Facebook профила на Мирчев. Двамата очакват подкрепа за законодателната си инициатива от цялата парламентарна група, както и от други политически сили.

Законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи с цел гарантиране на правата на трети лица.

„Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон”, пише в профила си Мирчев.

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ се намира на 25 км на юг от град Варна и е в непосредствена близост до природния резерват „Камчия“. Въпреки че се намира на територията на България, комплексът е собственост на кметството на Москва. Договорът за изграждането му е подписан през 2008 г. по времето на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров заяви, че почивната база „Камчия“ може да се превърне в „идеален образец за меката сила на Русия в най-добрия смисъл на тази дума“. Тогава заради финансови проблеми на комплекса дори имаше и идея собствеността да премине от московска във федерална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 22.01.24 г.
fallback
Още от Политика виж още