IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПП-ДБ искат Москва да върне комплекса "Камчия" на България

Законопроектът предвижда и замразяване на руски имоти на санкционирани лица

13:08 | 22.01.24 г. 8
Снимка: https://kamchia-corporate.com/
Снимка: https://kamchia-corporate.com/

Депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова предлагат закон за връщането на санаторно-оздравителния комплекс „Камчия” на България и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това става ясно от публикация във Facebook профила на Мирчев. Двамата очакват подкрепа за законодателната си инициатива от цялата парламентарна група, както и от други политически сили.

Законопроектът предлага и поддържане на публичен списък на санкционираните лица на интернет страницата на Министерството на външните работи с цел гарантиране на правата на трети лица.

„Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон”, пише в профила си Мирчев.

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ се намира на 25 км на юг от град Варна и е в непосредствена близост до природния резерват „Камчия“. Въпреки че се намира на територията на България, комплексът е собственост на кметството на Москва. Договорът за изграждането му е подписан през 2008 г. по времето на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров заяви, че почивната база „Камчия“ може да се превърне в „идеален образец за меката сила на Русия в най-добрия смисъл на тази дума“. Тогава заради финансови проблеми на комплекса дори имаше и идея собствеността да премине от московска във федерална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 3 месеца
До: doba "приятел", като разбра цената нещо се умълча :D:D още ли мислиш че не сме го подарили... иначе зкаона който ще изготвят е мегатъпппа идея. Тоя комплекс фалира миналата година и е затънал в дългове... и дълговете ли ще вземат? Не съм юрист, но до колкото знам като фалираш идва ЧСИ взима го и го продава... и хоп, вече не е руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 3 месеца
До: doba иначе умря преди 4-5 години на операционната маса в Германия... да се чуди човек, що не се оперира в технически напредналата русия, ами пак в гнилия Запад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 3 месеца
До: doba аз с копейки не съм приятел!... това (защщитена зона и топ място на черноморието) ... по спомени беше продадено от Станишев на Лужков за по 10 лева квадрата... Това ако не е подарено,кво ли е (може би газопровода който им построихме с държавна пара)... Но тук отвоарям на другаря ти по господар и говорех за всичко, не само за тоя комплекс! ... русия има почти вековна история на кражби от нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
doba
преди 3 месеца
До: khao, приятел, сградите тия с русски пари са строени, имаше един кмет на Масква Лужков мисля(може и да е починал вече) се изръси една шапка пари да ги строи. Земята отдолу не съм сигурен на БГ ли се води или си е към строежа. Подарено - нема :) Камчия си е добро място, само комарите са безброй като се мръкне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
khao
преди 3 месеца
До: sssaaa но по някви неведоми пътища сме подарявали сгради и земя САМО на руснаците... що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
До: Naemate1, принципно трябва да си върнем всички такива сгради не само от Руснаците ами и от другите. Стига сме дарявали и подмазвали на чужди правителства. Няма значение дали е Русия, Америка, Германия или Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Naemate1
преди 3 месеца
Сега е моментът да се вземе на руснаците сградата на КГБ на ул. Шипка която е отдадена на ФСБ под наем за "вечни времена" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още