IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската крайна десница ще предяви претенции за съседна област, ако Украйна загуби войната

Партията "Наша родина" призова за автономия на етническите унгарци в Западна Украйна

18:45 | 28.01.24 г. 8
Лидерът на "Наш дом" Ласло Торочкай. Снимка: EPA/БГНЕС
Лидерът на "Наш дом" Ласло Торочкай. Снимка: EPA/БГНЕС

Крайнодясната унгарска партия „Наша родина“ ще предяви претенции към западна украинска област, където живеят около 150 хил. етнически унгарци, ако Украйна загуби държавността си заради нашествието на Русия, съобщи лидерът на партията, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на „Наша родина“ Ласло Торочкай каза това на конференция, на която партията с шестима депутати в 199-местния унгарски парламент прие крайнодесни лидери от германската „Алтернатива за Германия“ и нидерландската „Форум за демокрация“.

„Относно войната в Украйна посланието ни е много просто – незабавно спиране на огъня, мир и решение чрез преговори“, каза Торочкай във видео, публикувано на сайта на партията му, което призовава за автономия на етническите унгарци в Западна Украйна.

„Ако тази война приключи за Украйна приключи със загуба на държавността, защото това също е възможно, тогава като единствената унгарска партия, която заема тази позиция, позволете ми да дам сигнал, че ще предявим претенции към Закарпатия“, каза Торочкай, предизвиквайки аплодисменти сред зрителите.

През декември в интервю за общественото радио унгарският премиер Виктор Орбан изрази подкрепа за суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост съгласно резюме на изказването му, публикувано от говорителя на правителството Золтан Ковач.

Очаква се унгарският външен министър Петер Сиярто да се срещне с украинския си колега Дмитро Кулеба и с премиера Денис Шмихал в Западна Украйна, за да подготвят почвата за възможна среща между лидерите на двете страни.

Будапеща има спорове с Киев заради ограничаване на правата на около 150 хил. етнически унгарци да използват родния си език.

Миналия месец всички страни членки на ЕС с изключение на Унгария, която е и член на НАТО, приеха да започнат преговори за присъединяване на Украйна към съюза. Лидерите на блока заобоколиха противопоставянето на Орбан, като го накараха да напусне залата при вземането на решението.

Но ръководителите не можаха да преодолеят съпротивата му срещу промяната на бюджета на ЕС за предоставянето на 50 млрд. евро на Киев и се очаква да обсъдят отново въпроса на извънредна среща на високо равнище следващия четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 28.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 3 месеца
Аз ко съм на место на жителите на тези области, веднага правим референдум за отделяне от Украина и присъединяване към Унгария. Така най-бързо ще се сбъдне европейската им мечта. Методиката е тествана и работи. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 17
zelka007
преди 3 месеца
До: doba ... ква хиена ве , тва е местният клоун ... унгарските костя и бялата златка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
Днес 800 жертви заради нацисткия режим в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 11
sssaaa
преди 3 месеца
Е те и Поляците си искат Лвов, ама скоро няма да го вземат, тъй като сега САЩ преговарят това да стане новата столица на Украйна и Русия ще се съгласи на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
doba
преди 3 месеца
На хиените започват да им текат лиги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
ид.ио.от.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
Подобни новини винаги са ме радвали.Хубаво е човек да знае, че ***.и съществуват по целия свят, а не само в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още