IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските БТР-и пътуват към Украйна, страната получи и системи ПВО, "разбиващи всичко"

Ракетоносецът "Ивановец" е потопен с морските дронове Magura, разработени в Украйна

23:56 | 02.02.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Операцията е в ход!", написа българският министър на отбраната Тодор Тагарев, споделяйки снимки от товаренето на БТР-ите, обещани на Украйна, във Facebook. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев припомня от своя страна, че решението на парламента за изпращането на бронираните машини от складовете на Министерството на вътрешните работи, но вече с отпаднала необходимост, беше взето преди шест месеца и ратифицирано преди два месеца.

Според депутата досега пратката е била бавена, тъй като не е имало финансиране за логистиката. "Добре, че Великобритания им помогна тази седмица, за да тръгнат нещата", посочи той в социалните мрежи.  

Украйна получи още две системи за ПВО, "разбиващи всичко"

Украйна получи още две системи за противовъздушна отбрана, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски по повод 709-я ден от началото на войната. "Всички подробности, разбира се, не бива да се разкриват публично, но са системите, които разбиват всичко", посочи той.

Системите не са достатъчни за защита на цялата територия, но работим върху това, допълни още държвният глава.

В предишни коментари Зеленски е отбелязвал, че американските системи Patriot са тези, които унищожават всички въздушни цели. Страната разполага с противовъздушна а защита, съставена от най-различни системи - Patriot, Iris-T, NASAMS, Samp-T, както и системи от съветско време. Експерти отбелязват, че е инстинско предизвикателство да бъде управлявана подобна система тип "Франкенщайн", но украинците успяват да обединят различните системи и ракетите за тях и така да защитават градовете в тила.

На базата на резултатите от работата на ВВС може да се предположи, че доставените досега системи Patriot са разположени в столицата Киев, а вероятно и около Одеса, за да бъде защитен коридора за износ през Черно море.

В своето обръщение Зеленски коментира още, че по време на заседанието на щаба е била дискутирана ситуацията на фронта, производството на дронове, за което е намерено финансиране за 2024 година, липсата на снаряди - точки от есето за "формулата на победата" на главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужний, което би могло и да е сигнал, че проблемите между двамата ще бъдат изгладени.

На заседнието е дискутирана още и защитата на енергийните обекти и възстановяването им след удари на фона на пораженията от последните обстрели.

Ожесточени боеве край Авдиевка

Най-тежки остават боевете край Авдиевка, съобщи още Володимир Зеленски, а от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна пишат в сводката си за бойните действия до 18 часа на 2 февруари за 30 отбити атаки край града, Первомайско и Невелско. Атаките са били подкрепени от бойна авиация, допълват военните.

Руски военни кореспонденти съобщават, че украинските части разширяват зоната на действия на левия бряг на Днепър, като непрекъснатия обстрел с дронове от десния бряг на реката не позволява на руснаците да противодействат на движението им. Украинците извършват операцията с ограничена логистика, зависеща само от доставки с лодки през реката. През деня на 2 февруари са отбити шест руски атаки в региона.

До голяма степен позиционни остават битките по останалите части на фронтовата линия, сочат данните и на руските, и на украинските източници. Украинците имат успехи в Запорожка област, докато руснаците подобряват позициите си в Купянск. Към 18 часа на 2 февруари е имало 55 директни бойни сблъсъка на фронта.

Източник: United 24 Източник: United 24

Ракетоносецът "Ивановец" е потопен с дронове Magura V5

Ракетоносецът "Ивановец" е бил потопен с морските дронове MaguraV5, съобщи пред изданието WarZone ръководителят на украинскот военно разузнаване Кирило Буданов. По корпуса са нанесени шест директни удара, които са довели и до потъването на кораба.

Украйна съобщи за разработката на морските дронове Magura през ноември 2022 година и плановете си за създаването на първата морска флотилия от дронове в света. Първите модели бяха показани на военно изложение през юли 2023 година, а малко по-късно Министерството на цифровото развитие на Украйна подсказа, че дронове от този тип вече са на въоръжение в армията, а не са само прототипи.

Според представената спецификация тези дронове могат да развиват скорост до 45 км/ч, а обсега на действие е 800 км. Цената на дроновете е около 270 хил. долара.

Международният съд на ООН ще разгледа част от дело за геноцид в Украйна

Международният съд на ООН се съгласи да разгледа част от дело за геноцид в източна Украйна по искане на Киев, съобщи Ройтерс. Русия мотивира нахлуването си в Украйна именно с обвиненията, че в източните части на страната, населени основно с рускоезично население, се извършва геноцид.

Според съдиите те имат юрисдикцията да разгледа само част от заявленията. Те отхвърлиха искането на Украйна да се произнесат дали войната на Русия е в нарушение на Женевската конвенция от 1948 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 03.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: baba_meca Разбира се, че ще пратим някои от парламента, сещам се веднага за Копойкин и свитата му оллиггофрени, както и Руменгечевци и бесепе и някои туллупи от на Слави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 3 месеца
квичене на соабоумнии копейки, радост за ухото. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 14
aldy
преди 3 месеца
Имали бол БТР, подаряват. А ФАЩ ПРОДАВАТ. Дребна разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 22
Alex Silver
преди 3 месеца
Пълна зависимост от мириканците. Да чакаме от 10 хил. км джепане и резервни части. И да ни го спират само за недостатъчно нисък поклон. Също като германците. Сега те спряха на майтап LNG за ФРГ. Да знаят #КОЙ им е началникът. И да не спират изнасянето на германските компании във ФАЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
doba
преди 3 месеца
Да очакваме ли контраофанзива 2 напролет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 18
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Nuclear gayy, кефиш се а? Ама защо си тука, а не на фронта? там е още по кефско! .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 26
Nuclear man
преди 3 месеца
Кефи ме как *** друзята ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 24
baba_meca
преди 3 месеца
А няма ли да пратим някой от нашето правителство, парламент да воюва там? Те денонощно само за Украйна мислят и творят. Крайно време е да им сбъднем мечтата и да имат възможност да се борят за техните си каузи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 48
zelka007
преди 3 месеца
при атаката от 31 януари по летището в Белбек на п.Крим , дето там със сенките трите самальота су и местното ПВО станаха на скрап ... е , едната сянка е поразила сградата на щаба . убили са ген.александър татаренко , командващия изтребителният полк и още 10-на офицери ... приятен и спорен ден на друзята , полезни приятели на РФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още