fallback

Драги: ЕС трябва да намери начин бързо да финансира мащабни инвестиции

Блокът има да наваксва много по отношение на промените в глобалния ред, според бившия председател на ЕЦБ

15:55 | 24.02.24 г. 1

Европейският съюз (ЕС) трябва да намери начини за бързо финансиране на мащабни инвестиции, за да навакса големите промени в световния ред, според бившия управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

„През последните няколко години се случиха много дълбоки промени в глобалния икономически ред. Тези промени имат различни последствия, едно от които е, че трябва да инвестираме огромна сума за сравнително кратко време в Европа“, коментира той, цитиран от Bloomberg.

Драги е натоварен да напише доклад за това как ЕС да стане по-конкурентоспособен. Той говори в Гент, Белгия, където се среща с финансовите министри на блока. Вниманието му беше насочено върху втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Войната изкара разходите за отбрана на върха на дневния ред, докато Драги проучва начините за стимулиране на икономиката на региона във все по-враждебна глобална среда.

„Очаквам с нетърпение тази дискусия, за да знам какво мислят финансовите министри и какво  подготвят за това как да финансират тези инвестиционни нужди“, коментира той. Това включва и начини за отключване на частни инвестиции в по-голяма степен, отколкото в миналото, добавя той.

Една от идеите, които се разглеждат на двудневната среща, е съвместно заемане от ЕС за укрепване на армията на блока.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза пред репортери, че опитът е показал, че използването на общ дълг е „здрав начин“ за справяне с кризи. „Не виждам причина да не продължим традицията общите цели да имат общо финансиране“, коментира той.

Блокът е изправен пред дълъг списък от разходи, включително за климата и цифровия преход, но войната в Украйна и перспективата Доналд Тръмп да се върне в Белия дом съсредоточават разговорите все повече върху сигурността.

„Ясно е, че ЕС ще трябва да обърне много повече внимание на отбранителните си способности, на способностите на своята отбранителна индустрия, и трябва да работим заедно“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той добави, че държавите членки в ЕС трябва да инвестират повече, особено като се има предвид, че много от тях не са изпълнили целта на НАТО да изразходват поне 2% от БВП за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 24.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още