IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докато светът се разсейваше, Северна Корея се превърна в заплаха

Разочарован от Тръмп, Ким Чен Ун намери нови приятели и втвърдява позициите си

07:31 | 28.02.24 г. 30
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През март 2022 година севернокорейският лидер Ким Чен Ун се появи на кадри в огромен хангар, носещ кожено яке и авиаторски очила. Пхенян тества най-голямата си до този момент ракета, а лидерът на страната отбеляза: "Тази чудна победа е безценна". Това е първият тест на междуконтинентална балистична ракета от пет години.

Тогава това беше класически севернокорейски театър, но последваха съботия, които направиха режима действително по-устойчив и заплашителен, пише в анализ The Wall Street Journal. Способността на страната да организира някакъв вид ядрена заплаха срещу останалия свят изглежда все по-възможна, но същевременно и склонна към погрешни интерпретации, допълва още изданието.

През последните пет години Северна Корея разработи нови оръжия, които виждаме на бойното поле в Украйна, използвани от руснаците. В началото на годината Ким Чен Ун съобщи, че страната му се отказва от надеждата да се обедини с Южна Корея и ще има по-агресивни действия и цели.

Севернокорейският лидер отказа да разговаря с американския президент Джо Байдън малко след встъпването му в длъжност през 2020 година, но в същото време "ухажва" руския президент Владимир Путин. Двамата имаха среща във Владивосток през 2023 година, а според коментари на Пхенян се очаква и руският държавен глава да посети Северна Корея в близките месеци. Така Ким, възползвайки се от разрушения световен ред, успява да постави Северна Корея по-високо в глобалния дневен ред, отколкото беше преди години, и да превърне страната в нов ядрен проблем за света, въвелечен във войната в Украйна и в Близкия изток. Ким Чен Ун и Доналд Тръмп през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP Ким Чен Ун и Доналд Тръмп през 2019 г. Снимка: Bloomberg LP

Първите сигнали са още от 2019 година, когато срещата между тогавашния президент на САЩ Доналд Тръм и Ким Чен Ун в Ханой не доведе до нищо. Анализаторите коментират, че след това ходовете на севернокорейския лидер започват да стават все по-неясни и тревожни. Това, което особено притеснява всички, е, че той изглежда все по-уверен на фона на сериозните икономически проблеми в страната, включително и недостига на хранителни продукти.

В миналото Китай и Русия биха осъдили в ООН теста на ракета през март 2022 година. Но новите реалности са, че Пекин и Пхенян се сприятелиха покрай взаимната ненавист към САЩ. Северна Корея беше една от малкото, които гласуваха против резолюцията на ООН, осъждаща нападението над Украйна. Оттогава Северна Корея тества още седем пъти междуконтинентални балистични ракети. САЩ се опитаха на няколко пъти да провокират санкции или поне осъждане на тези действия в Съвета за сигурност на ООН, но не успяват.

Новото лице на Северна Корея

Години наред лидерите на Северна Корея използваха тези тестове, за да провокират преговори и намаляване на санкциите. Ким Чен Ун обаче се отказа от тази практика и изглежда разработва ядрени оръжия, за да си ги има, а не за да ги използва за шантаж, дори и това да означава продължаващи санкции. Нещо повече - след идването си на власт той изгради по-нормална система за държавно управление и задълбочи международните отношения - най-вече с Русия.

През 2021 година лидерът се отърва от всички, които смяташе за корумпирани и недостатъчно лоялни и даде повече власт на останалите. Така Ким ще може да обвини тях за проблемите си. Той е много по-различен от баща си - по-скоро предпочита публичните изяви, отколкото да пише редакционни статии във вестниците, заплака публично и дори се извини за грешки в политиката, посочват още експерти пред WSJ.

Елитът е обгрижван с луксозни апартаменти, аквапарк и аквариум с делфини, но в същото време малкият бизнес в страната също получава известна свобода, подкрепя се и развитието на селското стопанство. Но репресиите не намаляват - гледането на южнокорейски филми например се определя като криминално престъпление и провинилите се могат дори да се простят с живота си чрез публична екзекуция на площада, разказват правозащитни организации.

Промяната е трудно забележима на фона на изолацията на страната, опасяват се анализаторите. Но отказът на фундаменталната доктрина на предшествениците на Ким за мирно обединение с Южна Корея е много показателен. Сега Сеул е основен враг на Северна Корея, която се готви за война.

Готови за война

Въпреки всички заплахи вероятността Ким Чен Ун да нареди инвазия, в която да заложи всичко, засега не изглежда много вероятна. Освен това и страната намали своите запаси от боеприпаси, изпращайки над 1 млн. снаряда на Русия. Според източници на WSJ обаче севернокорейски военни се канят отново да минират демилитаризираната зона през следващите седмици.

Отказът на САЩ да подкрепи Украйна и Израел може да създаде впечатлението у Ким, че американците вече са изтощени и насочили вниманието си в прекалено много посоки, смятат анализаторите. Според тях Пхенян ще използва заплаха, или дори ограничено ще използва ядрено оръжие, срещу Южна Корея и последвалия международен натиск за бъзра деескалация, за да получи финансови изгоди от установяване на мир.

Тогава всички мечти на Ким Чен Ун ще се сбъднат - той ще бъде на масата за преговори като победител.

Според оценките Пхенян има между 50 и 60 ядрени бойни глави. Преди пет години броят им беше 35. Според анализаторите ракетите, които разработват в страната, стават все по-големи и по-сложни, което също е притеснително. Според изявленията на самия севернокорейски лидер намеренията му са Северна Корея да се превърне в "обичаща мира ядрена сила". Преди преговорите за ядрената програма с Тръмп през 2019 година Ким се отказа за известно време от тестовете си като знак за добра воля. В Пхенян се надяваха, че ще се разберат със САЩ за снемане на санкциите, отваряне на севернокорейската икономика и идване на международни инвеститори. Но това не се случи и Ким промени тактиката си.

Сега част от военния му арсенал получава тест в реални условия на бойното поле в Украйна, което може да помогне за подобряване на технологията. Ракетите KN-23 и КN-24, които Русия използва, за да обстрелва Харков, могат да носят ядрени бойни глави и да променят посоката си на движение по средата на полета. Руските военни на фронта се оплакват от качеството на снарядите, но това едва ли би спряло Ким да се опита да реализира плановете си и той вече не крие нагласите си, че ядрените оръжия са единственият начин, който може да помогне на страната му да се отърве от санкциите.

Ким Чен Ун получи специален подарък от своя нов приятел Владимир Путин. Снимка: Bloomberg Ким Чен Ун получи специален подарък от своя нов приятел Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Новите приятели

Севернокорейският лидер вече има нови приятели. На последния военен парад през юли 2023 година той обърна повече от специално внимание на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, когото разходи лично на изложение на оръжие. Няколко месеца по-късно се срещна и с руския президент Владимир Путин в първата визита извън Северна Корея след пандемията от коронавируса.

Малко преди да се прибере отново у дома Ким разгледа завод за производство на бойни самолети и руски военни фрегати. След това вагоните със севернокорейски снаряди тръгнаха към Русия. От своя страна, Москва отвръща с пратки, чието съдържание не е ясно, а Министерството на външните работи на Северна Корея очаква посещението на "най-добрия си приятел" Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: 100/100, а и последно, престанете с този социален ексхибиционизъм. Какво сте учили, какво сте работили и какво сте е-ба-ли НЕ ни интересува! .!. .!. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: 100/100, :):) какво се опита да кажеш? Нищо не ти се разбира! Казвам ти за последно - не се опитвай да разсъждаваш - трудно и лошо се получава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
stonasto
преди 2 месеца
До: stonasto *** Ушшанкаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: 100/100, аха, и ти май излезе поредния фелник. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 8
stonasto
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka Като нямаш нещо смислено за казване,по-добре нищо не казвай.Повярвал съм си,да съм се успокоял...Некви други заучени лафчета,има ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 11
stonasto
преди 2 месеца
И понеже ме броиш за болен русофоб,не съм.На 47г съм.,закърмен в соца,живял съм 2 г. в Етиопия,където съм учил в руското посолство,после в БГ в руско у-ще,говоря руски прилично и до преди 10-тина години винаги съм бил на тяхна страна.В спорт,политика и всичко .Лека полека ме направиха умерен русофоб,след варварщините които правят.Бил съм и САЩ няколко пъти,сестра ми живее там от 20г. и никага не съм ги харесвал,нито тях,нито начина им на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: stonasto, само едно ще ти кажа, - много си си повярвал! Запитай се дали някога си грешил? Май почти никога? А сега? Успокой се, пийни едно, и не ни давай/те тон в живота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 12
stonasto
преди 2 месеца
До: Tikva007 И повечето от източният блок. Глупостта който си написал,че еедва ли не целият бивш соц.блок доброволно са останали от тази страна на завесата кърти.Че чак даже трябва да са благодарни на братушките.Питай ги,да видиш.Ходил съм многократно в Естония,Литва,Чехия,Полша и цяла Европа като цяло(авиомеханик съм и работя по контракти),на друго мнение са хората.Дори в Естония И латви,където 40% процента са етнически руснаци,придошли по времето на соца.И никой не иска да се върне назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 11
stonasto
преди 2 месеца
За всички опозиционери в затворите,свобода на словото и т.н.,трябва ли да споменавам.За другото написано от теб като ***, *** и т.н. Това е примитивно,в кой свят живееш.Такива има навсякъде,утре може да се окаже,че някой твой близъл е такъв.Кой колко полза е имал от другия,запада от РФ и Китай и обратното,осъзнай се.Спомни си къде бяха въпросните при студената война и след
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 11
stonasto
преди 2 месеца
До: Tikva007 Първо,да ти кажа,Просстащщината или я има или я няма.Виртуално или не.А това с тоягите,не знам дали въобще да го коментирам.Не вярвам да го схванеш но,все пак ще опитам.Това е основната разлика,тоягите,за неудобните.Падат от висок етаж(самоубиват се),падат самолети(повреди или си подхвърлят гранати за кеф),хапват нещо радиоактивно и т.н.За Путин и властта,само хубави думи и 90+ % одобрение(като при Ким,съвпадението не е случайно).Докато в гнилите демокрации,виреят и в парламентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още