IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея променя подхода си към Южна Корея като към вражеска държава

Промените в политиката биха могли да помогнат на Северна Корея да оправдае използването на ядрени оръжия срещу Юга

16:18 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Пхенян променя подхода си към отношенията със Сеул, като въвежда промени в политиката и правителствените организации. На практика Северна Корея ще третира Южна Корея като отделна, вражеска държава, пише Ройтерс.

Според анализатори тези стъпки, които скъсват с провежданата в продължение на десетилетия политика, могат да накарат севернокорейското външно министерство да поеме отношенията с Юга и евентуално да помогнат за оправдаване на използването на ядрени оръжия срещу Сеул в бъдеща война.

Откакто Корейската война от 1950-1953 г. приключи с патова ситуация, двете страни водеха политика, която третираше другата страна по различен начин от останалите държави. Това включваше възлагане на междукорейските отношения на специални агенции и министерства, а не на техните външни министерства, както и възприемане на политики за бъдещо мирно обединение, обикновено предвиждащи една държава с две системи.

В изказвания на партийната среща в края на годината, провела се през миналата седмица, обаче севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че мирното обединение е невъзможно. По думите му правителството ще направи "решителна промяна в политиката" в отношенията с "врага". Той също така нареди на военните да бъдат готови да умиротворят и окупират Юга в случай на криза.

Промените в политиката биха могли да помогнат на Северна Корея да оправдае използването на ядрени оръжия срещу Юга, както все по-често заплашва да направи през последните години, казва Хонг Мин, старши изследовател в Корейския институт за национално обединение в Сеул. "Ако се откажат от мирното обединение и определят Южна Корея като враждебна, вражеска страна без дипломатически отношения, противоречието да се използват ядрени оръжия срещу същия народ ще бъде премахнато", казва Хонг.

Някои наблюдатели смятат, че севернокорейските изявления просто отразяват реалността на две държави с дълбоки разделения и различия.

"През последните години Северна Корея подсказваше, че се движи към фундаментална промяна на политиката спрямо Южна Корея, а партийният пленум през декември 2023 г. не само го потвърди, но и го направи официално", коментира Рейчъл Миньонг Лий от базирания в САЩ център "Стимсън".

Мащабът на организационните промени не е ясен, а някои анализатори посочват, че тъй като подобна реторика отразява по-точно статуквото, едва ли ще има съществена промяна във вече антагонистичните отношения между двете Кореи. Предишни периоди на високо напрежение, например по време на "огъня и яростта" през 2016 и 2017 г., също понякога са били последвани от периоди на сдържаност и дипломация, включително по време на срещите на върха през 2018 и 2019 г. между Ким и президентите на Южна Корея и САЩ.

"В доклада си за резултатите от партийната пленарна среща Северна Корея заявява, че няма да ни разглежда като партньор за помирение и обединение, но истината е, че тя никога не е настоявала искрено за това", заяви вчера служител на южното министерство на обединението, което се занимава с отношенията с Пхенян.

Департаментът на Обединения фронт (ДОФ) на Корейската трудова партия традиционно е натоварен с отношенията с Юга, включително със събирането на разузнавателна информация и пропагандата. Дори и някой ден преговорите да бъдат възобновени, съобщението вероятно означава, че външната министърка Чое Сон-хюи, опитен дипломат, ще следи отношенията с Юга, казва Майкъл Мадън, експерт по въпросите на севернокорейското ръководство в Центъра "Стимсън".

"Бих проследил ролята ѝ на важен съветник по въпросите на обединението и политиката към Южна Корея до посещението на Ким през 2019 г. в бившия междукорейски курорт край връх Кумган. Нейното присъствие на това събитие не беше безпрецедентно, но беше особено необичайно и предвещаваше разширяване на нейното влияние до политиката спрямо Южна Корея", казва Мадън.

Фактът, че Чое, дипломат от кариерата, която не е играла голяма роля в междукорейските въпроси, е оглавила задачата за "демонтиране и реформиране" на структури, свързани с Южна Корея, както съобщиха държавните медии в понеделник, може да означава, че външното министерство ще поеме тези организации и техните функции, казва Янг Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

"Департаментът на Обединения фронт и Комитетът за мирно обединение на родината, които традиционно се занимаваха с връзките между двете Кореи, може да бъдат напълно разпуснати или поне да намалят значително ролята си", коментира той. Северна Корея може също така да реши да изключи изцяло Юга и да работи само със САЩ, добавя той. 

Макар че служители на външното министерство понякога са давали съвети по въпроси, свързани с отношенията между двете Кореи, не е известно по време на управлението на Ким да е имало припокриване между служители на външното министерство и на ДОФ, казва Мадън. Каквито и промени да настъпят е малко вероятно ключови служители на разузнаването на ДОФ да бъдат изместени на втори план и агенцията вероятно ще запази правомощията си върху някои ключови пропагандни предавания и уебсайтове, допълва той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още