fallback

Фон дер Лайен предлага печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Очаква се ЕК да предложи план до средата на март

16:28 | 28.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕС трябва да използва печалбите, натрупани от управлението на руските замразени активи, за покупката на оръжие за Украйна, препоръча председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Politico. В Брюксел отдавна търсят начин как да използват замразените към 200 млрд. евро, които са активи на руската централна банка и други руски институции.

В САЩ също искат парите да бъдат използвани за Украйна.

"Време е да започнем началото на разговорите как да използваме печалбите от замразените руски активи за общи покупки на военно оборудване за Украйна", заяви Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. За първи път тя прави подобно предложение, отбелязвайки, че парите ще бъдат използвани за безопасността на Украйна и Европа и това ще има "символично значение" .

Още в началото на войната се заговори, че замразените активи могат да бъдат иззети и използвани за възстановяването на Украйна. В някои страни от ЕС обаче има опасения, че това може да разтърси финансовите пазари. Като цяло изглежда обаче, че има известен консенсус, че печалбите, натрупани от управлението на тези активи, могат да бъдат използвани.

Източници на Politico съобщават, че към средата на март ЕК ще предложи план за действие в тази посока.

От началото на 2024 година Украйна загуби един от основните си донори на оръжие и заради липсата на снаряди и муниции като цяло започна да отстъпва на фронтовата линия. Страните от ЕС бяха обещали доставката на 1 млн. снаряда за 12 месеца до март 2024 година, но дни преди крайния срок са доставени едва около 30% от тях.

По тази причина и страните от ЕС започнаха да търсят снаряди от трети страни и преди дни Чехия съобщи, че има възможност да закупи 800 хил. снаряда за Украйна, но трябва да бъде осигурено финансиране. Идеята се подкрепя от поне 15 държави, стана ясно по време на среща в Париж, а Нидерландия вече обеща 100 млн. евро за инициативата.

Клиринговата къща Euroclear, базирана в Брюксел, натрупа 4,4 млрд. евро печалба от управлението на замразените руски активи през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 28.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още