IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен предлага печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

Очаква се ЕК да предложи план до средата на март

16:28 | 28.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

ЕС трябва да използва печалбите, натрупани от управлението на руските замразени активи, за покупката на оръжие за Украйна, препоръча председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Politico. В Брюксел отдавна търсят начин как да използват замразените към 200 млрд. евро, които са активи на руската централна банка и други руски институции.

В САЩ също искат парите да бъдат използвани за Украйна.

"Време е да започнем началото на разговорите как да използваме печалбите от замразените руски активи за общи покупки на военно оборудване за Украйна", заяви Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. За първи път тя прави подобно предложение, отбелязвайки, че парите ще бъдат използвани за безопасността на Украйна и Европа и това ще има "символично значение" .

Още в началото на войната се заговори, че замразените активи могат да бъдат иззети и използвани за възстановяването на Украйна. В някои страни от ЕС обаче има опасения, че това може да разтърси финансовите пазари. Като цяло изглежда обаче, че има известен консенсус, че печалбите, натрупани от управлението на тези активи, могат да бъдат използвани.

Източници на Politico съобщават, че към средата на март ЕК ще предложи план за действие в тази посока.

От началото на 2024 година Украйна загуби един от основните си донори на оръжие и заради липсата на снаряди и муниции като цяло започна да отстъпва на фронтовата линия. Страните от ЕС бяха обещали доставката на 1 млн. снаряда за 12 месеца до март 2024 година, но дни преди крайния срок са доставени едва около 30% от тях.

По тази причина и страните от ЕС започнаха да търсят снаряди от трети страни и преди дни Чехия съобщи, че има възможност да закупи 800 хил. снаряда за Украйна, но трябва да бъде осигурено финансиране. Идеята се подкрепя от поне 15 държави, стана ясно по време на среща в Париж, а Нидерландия вече обеща 100 млн. евро за инициативата.

Клиринговата къща Euroclear, базирана в Брюксел, натрупа 4,4 млрд. евро печалба от управлението на замразените руски активи през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 месеца
До: wart верно е, руснаците крадът по тихо... няколко пъти ни обират до шушка, а тук все още има *** които викат... елата още един път да ни шибббате жените и да ни откраднете имуществото... не лсучайно сме най бедните и най изчезващите... почти никой с акъл не иска да остане в тая руска губерня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
wart
преди 2 месеца
Нещо подобно никога не е имало толкова открито . Русия естествено ще национализира всички Западни капиталовложения както и активите им . Тая кривокрака усойница няма и да с е замисли за последствията но за Европа ще бъдат такива , с години отношенията между тях и Русия ще бъдат натегнати. Завинаги ще загубят евтините енергийни ресурси както при санкциите така и сега ще загубят конкурентно-способно ста на продукцията си и това е ще краят на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
RoyBatty
преди 2 месеца
Еврото все още уважавана валута. Ако обаче Европейската Банка позволи "емоционални" политици да дискредитират Еврото, ВСИЧКИ ЩЕ ЗАГУБИМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 2 месеца
Уруспията и мъжът и кога ще бъдат съдени за ваксините ковид-ски?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 28
khao
преди 2 месеца
До: Repoman правилно, само Русия може да краде... за другите е забранено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Repoman
преди 2 месеца
Откраднете парите на Русия, че тя да благодари подобаващо на крадците. Зорлем да почне ТСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още