IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИА Новости: Западът рискува да загуби 288 млрд. долара, ако конфискува руските активи

Руската агенция се базира на данни за чуждите инвестиции в страната към края на 2022 година

18:49 | 21.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Западът би загубил 288 млрд. долара, ако конфискува замразените руски активи, изчислява РИА Новости, цитирана от Ройтерс. Агенцията е в списъка на ЕС с руски пропагандни медии и достъпът до публикациите е ограничен.

В последните седмици темата се дискутира много активно на фона и на блокираните програми за подкрепа на Украйна. Анализатори отбелязват, че замразените средства могат да бъдат ползвани като репарации и насочени за възстановяването на Украйна. Според други обаче това много рисков ход, защото заплашва стабилността на финансовата система.

Като цяло и европейските страни биха понесли най-сериозния удар, защото основната част от замразените към 300 млрд. долара руски активи са в Европа.

Темата ще бъде дискутирана по време на срещата на Г-7 през февруари, коментираха източници на Ройтерс в края на годината.

В Кремъл отговориха на дисуксиите, че имат собствен списък с активи на американски и европейски активи, които могат да бъдат конфискувани в отговор на мярката. Сега и от РИА Новости публикуват своите изчисления, базирайки ги на размера на директните инвестиции на компании от ЕС, Г-7, Швейцария и Австралия в руската икономика към края на 2022 година.

Според новинарската агенция те възлизат на точно 288 млрд. долара.Оттях 223 млрд. долара са на страни от ЕС, като основна част принадлежат на Кипър (98,3 млрд. долара), Нидерландия (50 млрд. долара) и Германия (17,3 млрд. долара). Сред големите инвеститори в руската икономика са още Франция и Италия.

Припомняме, че Кипър беше един от пристаните за богатите руски бизнесмени преди около десетилетие.

Към края на 2022 година американските инвестиции в Русия се оценяват на 9,6 млрд. долара, допълва още РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 10
aldy
преди 3 месеца
Когато банките загубят доверието на клиентите, пиши ги бегали. А точно това следва да се случи. Кой ще рискува да си държи активите в крадлива банка? РФ ще си върне паричките, като конфискува активите на западни компании, но доверието на банките ще отиде при ланския сняг. Следват фалити и още по-големи загуби. Затова пък ТИЯ високо ще държат ибрика, с който обслужват Големия брадър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още