IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви и къде са замразените на Запад валутни резерви на Русия за 300 млрд. долара?

Най-големи са активите на Руската централна банка в евро

13:15 | 30.12.23 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна през 2022 г., САЩ и съюзниците им забраниха трансакции с Руската централна банка и финансово министерство, блокирайки руски държавни активи в размер на около 300 млрд. долара в западни страни, пише Ройтерс.

САЩ предлагат работни групи от Г-7, в която влизат големи индустриализирани страни, да проучи начини за конфискуване на тези пари, съобщи Financial Times.

Какви са тези активи, къде са и какво може да направи Русия, ако бъдат конфискувани?

Резерви на централната банка

Подобно на други централни банки Руската централна банка постави някои от резервите си в злато и чуждестранна валута в ликвидни активи като основни валути, злато и държавни облигации. Около половината от тези резерви бяха държани в западни страни.

Централната банка потвърди, че активи за около 300 млрд. долара са замразени в западни страни. Общите руски резерви в чуждестранна валута и злато възлизаха тогава на 612 млрд. долара.

Путин обвинява Запада, че е започнал икономическа война срещу Русия и нарича замразяването на резервите кражба.

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина беше критикувана от националисти, че е позволила толкова голяма част от резервите на банката да бъдат замразени.

Какво беше замразено?

Руската централна банка не е публикувала подробна разбивка какво е замразено, но груба представа може да бъде придобита от документи за притежанията на Русия в началото на 2022 г.

По това време Руската централна банка държеше активи в евро за около 207 млрд. долара, 67 млрд. долара в активи в американски долари и 37 млрд. долара в активи в британски паунди.

Тя също така притежаваше активи в японски йени за 36 млрд. долара, в канадски долари за 19 млрд. щатски долара, в австрийски долари за 6 млрд. щатски долара и в сингапурски долари за 1,8 млрд. щатски долара. Притежанията ѝ в швейцарски франкове възлизаха на около 1 млрд. долара.

Руската централна банка съобщи, че тези активи са били инвестирани предимно в чуждестранни ценни книжа, банкови депозити и ностро сметки.

Най-големите притежания на облигации на банката бяха в китайски, германски, френски, британски, австрийски и канадски държавни ценни книжа.

Златните резерви на Русия бяха държани в страната. Инвестициите в юани бяха държани в Китай.

Как бяха държани активите?

Руската централна банка не се крие зад сложни вериги от номинални притежатели, затова установяването на активите няма да бъде трудно.

Повечето активи, включително тези на руски граждани, са замразени в хранилищата.

Конфискация?

Руски официални представители многократно предупредиха, че държавна конфискация на активи противоречи на принципите на свободните пазари.

„Нека да видим какво ще решат“, каза пред Ройтерс високопоставен руски представител, пожелал да остане анонимен. „Защитата на частни пари е свещена крава, която ги храни от много векове“, допълни той.

Някои руски официални представители заявиха, че ако руски активи бъдат конфискувани, тогава активи на чуждестранни инвеститори, блокирани в сметки от т. нар. тип „С“ в Русия може да имат същата съдба. Някои чуждестранни активи на практика са заключени в сметките „С“.

Не е ясно колко точно пари има в тези сметки, но руски официални представители твърдят, че те са сравними със замразените руски резерви за 300 млрд. долара.

Финансовият министър Антон Силуанов заяви миналата седмица, че има значителни средства в  сметките „С“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери миналата седмица, че Русия ще оспори конфискация в съда.

„Ако нещо бъде конфискувано от нас, ще видим какво ще конфискуваме ние“, заяви Песков. „Ще направим това незабавно“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 2 месеца
Кой ще бъде прецакан?? Някакви предположения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още