IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е трудно руските активи под санкции да бъдат конфискувани, а не само замразени

Сравнително малка част от яхтите и имотите на санкционирани руски олигарси са конфискувани

10:58 | 30.05.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Няколко седмици след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., тогавашният британски министър на транспорта Грант Шапс публикува в TikTok снимка на 192-футова синя суперяхта Phi, собственост на богат руски бизнесмен, която британското правителство току-що е блокирало на пристанище в Лондон. Това се възприема като ярка демонстрация на западните санкции, които имат за цел да притиснат икономиката на Русия и богатството на руснаците.

Има едно нещо обаче, което Шапс не можеше да направи - да стъпи на борда на яхтата. Това е така, защото по закон Великобритания не е иззела яхтата, а само е замразила статута ѝ на собственост, за да не може да я използва и собственикът ѝ.

В същата ситуация са и руски имоти на стойност стотици милиарди долари, попаднали под санкции, които ако бъдат конфискувани и продадени от западните правителства, може да помогнат за плащането на възстановяването на Украйна, пише Bloomberg.

Каква е разликата между замразяване и изземване?

Замразяването на актив означава, че той не може да бъде използван, преместен или продаден, но законната му собственост не се променя. Изземването на актив - било то превозно средство, свързано с търговия с наркотици, или суперяхта на санкциониран олигарх - прехвърля собствеността на органа, който е иззел актива, и той може да го използва или продаде.

Какви руски активи са замразени?

Скоро след като Русия нахлу в Украйна, САЩ и техните съюзници замразиха активи на руската централна банка за около 300 млрд. долара, които бяха държани в неруски финансови институции. Санкциите, наложени на видни руски лица, замразиха допълнително активи за около 58 млрд. долара, включително имоти, яхти и частни самолети.

Суперяхтата Phi в Лондон. Снимка: Bloomberg Суперяхтата Phi в Лондон. Снимка: Bloomberg

Каква част от тях е иззета?

Сравнително малка. Яхти, свързани с руските милиардери Сюлейман Керимов и Виктор Векселберг, бяха конфискувани съответно във Фиджи и Испания през 2022 г. от местните правоприлагащи органи, действащи по искане на американските власти. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ посочи Керимов като част от група олигарси, които печелят от корупцията в руското правителство. Яхтата на Велсекберг за 99 млн. долара, наречена Tango, беше свързана със заподозрени банкови измами, пране на пари и нарушения на санкциите.

САЩ също конфискуваха имоти на Керимов, Векселберг и друг руски милиардер, Олег Дерипаска, с което общата стойност на конфискуваните активи достигна около 635 млн. долара по данни на Forbes. Тези суми представляват само малка част от предполагаемото богатство на олигарсите. Състоянието на Векселберг, например, се оценява на 7,1 млрд. долара към 26 май според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Защо не са конфискувани повече санкционирани руски активи?

Уважението към частната собственост е стълб на законите, които управляват съвременните общества и международни отношения. Много държави позволяват изземването на активи, за които е доказано, че са придобити чрез престъпление, като летвата за доказването му в съда е висока. Следователите, натоварени с такива случаи, често се губят в лабиринт от фиктивни и офшорни компании, които олигарсите използват, за да прикрият собствеността си.

Нещо повече, използването на санкции като повод за изземване на активи е проблематично, тъй като те са временна мярка за постигане на желания резултат. Дори правителствата, които просто замразяват активи, могат да се сблъскат с правни усложнения: собственикът на руската яхта, включена във видеоклипа на бившия британски транспортен министър в TikTok, съди Министерството на транспорта на Обединеното кралство, за да отмени замразяването и иска обезщетение.

Защо замразяването не е достатъчно?

От една страна, то невинаги поставя активите извън достъпа на техните собственици. Правителството на Великобритания съобщи за 230 нарушения на санкциите, включващи продължително използване или преместване на замразени активи, и все още не е обявило нито едно обвинение срещу никого.

Освен това правителствата могат да се окажат във финансов капан заради разходите за поддържане на замразени активи, особено яхти. Така например британските данъкоплатци плащат сметката за поддръжката на акостиралата в Лондон яхта.

Само ако поемат собствеността върху замразени активи, съюзниците на Украйна биха могли да ги продадат, за да помогнат за възстановяването на разрушената инфраструктура на страната, което се очаква да струва стотици милиарди долари.

Замразената суперяхта Tango в Майорка, Испания. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg Замразената суперяхта Tango в Майорка, Испания. Снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Докъде са стигнали усилията за продажба на конфискувани активи, за да се помогне на Украйна?

В средата на 2022 г. правителството на Канада си даде правомощието да конфискува активи на лица или организации, които са под санкции. При първия опит за прилагане на закона през декември правителството заяви, че ще търси 26 млн. долара от Granite Capital Holdings Ltd., фирма, собственост на санкционирания съюзник на Путин Роман Абрамович, и че парите ще бъдат използвани „за реконструкцията на Украйна и компенсации на жертвите на незаконната и неоправдана инвазия на режима на Путин". Съдебното производство по този въпрос все още не е започнало.

В края на 2022 г. Конгресът на САЩ одобри мярка, позволяваща изземването на държани от Русия активи в полза на Украйна, но само в определени случаи. През февруари главният прокурор Мерик Гарланд разреши първото подобно изземване, включващо 5,4 млн. долара, взети от базирана в Денвър банкова сметка на санкционирания руски олигарх Константин Малофеев.

ЕС обсъди включването на избягването на санкции към списъка с престъпления, като пране на пари и корупция, които могат да доведат до изземване на активи на санкционирани хора или фирми.

Великобритания потърси правен съвет относно изземването на активи, без да се нарушават международните правила. Едно предложение от мозъчен тръст е да се използват идеи от други юрисдикции, където има по-нисък стандарт за доказване на престъпления. Италианският кодекс за борба с мафията например позволява на властите да определят собственика като „опасен за обществото“, за да могат да конфискуват активи, принадлежащи на членове на мафията.

Германският канцлер Олаф Шолц се изяви като скептик, като каза, че изземването на активи е проблематично от юридическа гледна точка и така или иначе няма да събере много пари.

Има ли прецедент за изземване на замразени активи?

След нахлуването в Ирак през 2003 г. и свалянето на лидера Саддам Хюсеин, президентът на САЩ Джордж У. Буш нареди да бъдат конфискувани 1,7 млрд. долара иракски средства, държани в американски банки, част от които отидоха за заплати на служители на иракското правителство.

През 1996 г. САЩ иззеха кубински средства и ги използваха по-късно, за да помогнат за обезщетяване на семействата на трима американци, убити, когато техните самолети бяха свалени от въоръжените сили на Куба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 3
doba
преди 9 месеца
Сравнително голяма част от активите са на евреи. Ето това му е трудното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
Може би е нещо свързано с дефиницията на думата "кражба". Като измислят как да я увъртят, ще ги откраднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
0pk
преди 9 месеца
Как ме мъчи всеки ден тоз въпрос трагичен - хем да бъда откровен, хем да бъда симпатичен. Въртим, сучим и много ни се иска да ги откраднем чуждите активи, ама загубата на реноме за сега ни плаши повече. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още