IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфискувана от руски милиардер суперяхта бе продадена на търг в Гибралтар

Това се превръща в първата подобна продажба, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари

17:04 | 23.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Суперяхта за 75 млн. долара, свързана със санкциониран руски милиардер от сферата на производство на стоманени изделия, е била продадена на търг във вторник в Гибралтар, съобщават източници от съда, цитирани от Ройтерс. Така това се превръща в първата подобна продажба, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Яхтата Axioma получи достъп до водите на Гибралтар и след това бе задържана от властите през март, след като американската банка JP Morgan заяви, че предполагаемият ѝ собственик Дмитрий Пумпянски не е изпълнил задълженията си по заем за 20 млн. долара.

Дългата 7,25 метра яхта се продава на търг от Военноморския съд на Гибралтар. Тя е била обявена за един ден, а затворените оферти е трябвало да бъдат подадени електронно до обяд във вторник, заяви говорител на съда.

Найджъл Холиър, брокер на военноморското началство към върховния съд на Гибралтар, който е водел търга, каза за The Guardian миналата седмица, че е имало „неочакван късен скок на заинтересовани купувачи от цял свят“, а над 30 са летели до Гибралтар, за да видят яхтата лично.

Тъй като яхтата се продава чрез съда, казва той, потенциалните купувачи явно вярват, че може да възползват от „изгодна сделка“.

Плавателният съд, в която могат да спят 12 души в шест кабини, има басейн, джакузи, спа, 3D кино, водни ски и съоръжение за подводно гмуркане.

Според съдебните документи, видени от Ройтерс, JP Morgan е дала заем за 20,5 млн. евро на вписаната на Британските Вирджински острови Pyrene Investments, която е собственост на Furdberg Holding. Неин собственик пък е Пумпянски, който е бил и поръчител по заема.

В документите се казва, че Pyrene Investments е изпаднала в несъстоятелност по условията на заем, след като на 4 март Пумпянски е прехвърлил всичките си акции във Furdberg към трета страна, а след това е бил включен в списъка със санкции на Запада.

58-годишният руски бизнесмен, чието богатство се оценява на 2 млрд. долара според списание Forbes, бе санкциониран от Великобритания и Европейския съюз малко след инвазията в Украйна.

„Появата на поръчителя в списъци със санкции представлява събитие на несъстоятелност съгласно споразумението за заем, тъй като то прави поръчителя забранено лице, а това прави незаконно да изпълнява което и да е от задълженията си съгласно финансовите документи“, пише в документите.

Axioma е първата конфискувана луксозна яхта, за която се знае, че е продадена на търг, откакто Западът наложи санкции срещу влиятелни руснаци след инвазията в Украйна през февруари, която Русия нарича „специална военна операция“.

JP Morgan не е отговорила веднага на искането на Ройтерс за коментар.

До март Пумпянски беше собственик и председател на производителя на стоманени тръби OAO – доставчик на руската държавна енергийна компания „Газпром“. Компанията заяви, че оттогава насам той се е оттеглил от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още