IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Никога не са поемани ангажименти за изпращане на български войници в Украйна

България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение, заяви премиерът

12:12 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Докато съм министър-председател, никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на изслушване в Народното събрание по искане на "БСП за България", свързано с посещението му в Украйна.

След визитата на българска делегация в Украйна депутатите изслушаха премиера Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев в пленарна зала. От БСП настояха министър-председателят да разясни заявката си в Киев за сключване на двустранно споразумение за сигурност с Украйна и дали това означава страната ни да изпрати войска на фронта.

Премиерът заяви, че „никога и по никакъв повод не е обсъждано и не са поемани ангажименти за изпращане на български войници в Украйна“.

Денков отговори на въпрос на народния представител Корнелия Нинова във връзка с темата за двустранно споразумение с Украйна и работната среща в Париж. "България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение", заяви премиерът. "Това, че някой друг политик поставя този въпрос на международен форум, е негово право", каза той. И допълни: „Няма нито едно решение на Министерския съвет, което да не съответства на решенията, които са взети в Народното събрание. В нито едно от тях по никакъв начин не става въпрос за изпращане на български войници в Украйна, такъв въпрос не се обсъжда“.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Министър Тагарев е изпратен с мандат, с който може да потвърди позициите на България, такива, каквито са днес. Ние осъществяваме военно-техническа помощ, хуманитарна помощ на Украйна. Това е, което правим и го правим в съответствие с вашите решения“, добави Денков. Посещението в Украйна също е подчинено на тези решения на НС и МС, които са публично известни. За да предотвратя всякакви спекулации, съвместната декларация, която подписахме с министър-председателя на Украйна, е качена на сайта на Министерския съвет, посочи той. 

"С подписаната декларация в Украйна с министър-председателя Денис Шмигал страната ни не поема нови ангажименти", обясни Денков. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение между България и Украйна, ако се пристъпи към подготовка на такъв документ, той ще бъде внесен за ратификация от Народното събрание, подчерта премиерът.

Припомняме, че в Киев Николай Денков и Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна. Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх. „Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на Народното събрание никой не може да изпрати български войници в друга страна“, заяви той.

„България не обсъжда, няма намерение да изпраща, няма намерение да обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна“, каза и министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването в Народното събрание. Не сме обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността с Украйна, добави министърът във връзка с изказването на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение.

Тагарев посочи, че не е коментирал изпращането на български военнослужещи на мисия в Молдова във връзка с възникналото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски регион.

След изслушването на премиера и министъра на отбраната ГЕРБ поиска помощта за Украйна да е публична. От опозицията заявиха, че не вярват на думите на Денков и Тагарев.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още