IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

Всички мерки, които НАТО взема по източния фланг, са мерки за сдържане на Русия, каза Атанас Запрянов

10:26 | 21.02.24 г. 5
Снимка: Тодор Тагарев/Facebook
Снимка: Тодор Тагарев/Facebook

Договорените БТР-и за Украйна, които още са на склад в България, са събрани на едно място, но се изчаква румънска фирма да уговори графика за извозването им. Това обясни пред БНТ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

За българския участък от превоза румънската фирма ще наеме БДЖ като подизпълнител, стана ясно от думите на зам.-министъра.

Той обясни, че по-голямата част от помощта за Украйна, включително тази от България, преминава през международен координационен център за донорство, а това е свързано с процедурни правила, заради които се получава забавяне.  

Финансирането за изпращане на помощ към Киев ще бъде 100% външно, подчерта Запрянов, но допълни, че това забавя процесите на доставка. Затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране. Тогава обаче ще трябва да се спази Законът за обществените поръчки и процедурата по изпращане на помощ към Украйна отново ще отнема време.

Зяпрянов посочи, че към края на март се очакват нови партиди със снаряди, произведени от „ВМЗ-Сопот“, което ще деблокира възможността стари боеприпаси да бъдат изпратени в Украйна. Това е каскаден начин на обновяване на военните ни припаси, обясни Запрянов.

„Ако изнесената програма за следващите 10 години бъде одобрена от НС, освен стартиралите три проекта за самолетите, корабите и страйкърите, ще можем да стартираме и проектите за 3D радарите, за бреговите противокорабни комплекси“, каза още зам.-министърът на отбраната.

Той посочи, че България има амбицията да създаде щаб на НАТО, който ще е разположен в София.

Запрянов потвърди и изграждането на база на НАТО край Ямбол – български казармен район с международно разполагане.

„Този казармен район ще настани войски, но ние имаме инсталации, като летища, бази и други съоръжения, които също са военни обекти край други градове в България. Пропагандно се преекспонира войсковият район в Кабиле като цел номер 1, след като ние имаме други военни съоръжения с по-голяма важност", подчерта Запрянов.

„Всички мерки, които НАТО взема по източния фланг, са мерки за сдържане на Русия, а не за подготовка за война. Няма основания да говорим за предизвикване на Русия за нанасяне на някакви удари“, посочи Запрянов.

„Дори ученията, които се провеждат в момента, нямат за цел да провокират агресия, а имат за цел да покажат сила, решителност и сдържане“, каза още зам.-министърът на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 2 месеца
До: RoyBatty че какво толкова им обновиха? И ако са ги обновили, защо не си ги оставиха у нас да ги ползват? Все щяха да вършат работа, поне мигрантите по границите да ловим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
mvr0306
преди 2 месеца
Забележете само в какъв вид е БТР-а на снимката - с натрупани листа и шума върху него. Качен е в този вид на камиона! Бас държа че докато са го качвали поне 20 военни са стоели с ръцете в джобовете да гледат и никой не е измел *** с една метличка. После ще чакаме тези хора да ни пазят и да поддържат техниката в изправно състояние. Преди няколко години даваха по ТВ пак някакъв БТР при една заложническа ситуация в България - беше ръждясъл! Струва 1 кутия блажна боя и 1 час труд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
RoyBatty
преди 2 месеца
За чужда сметка ще е само транспорта. Обновяването не стана за чужда сметка както беше в други държави. Не успяхме да усвойм пари от фонд "МИР" на ЕС в който само внасяме. Равносметката е , че ПОДАРЯВАМЕ , а сметката се плаща от бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 2 месеца
Отървахме се от старото желязо за чужда сметка. Браво на наще. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още