IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бандитски групировки искат да „освободят населението“ на Хаити?

Хаосът в столицата Порт о Пренс расте на фона на щурмувани затрови, превзето пристанище, опожарени полицейски участъци и др.

16:06 | 11.03.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images
Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images

Междувременно около съдбата на Анри, който беше извън страната, когато започна неотдавнашната вълна от насилие, продължава да витае несигурност. Миналата сряда американският в. "Маями хералд" съобщи, че САЩ са поискали от Анри да се съгласи да бъде създадено ново преходно правителство и да подаде оставка заради разрастващата се криза.

Високопоставени американски служители, включително постоянният представител на страната в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, обаче отрекоха тези съобщения.

"Това, което поискахме от премиера на Хаити, е да придвижи напред политическия процес, който ще доведе до създаването на преходен президентски съвет", за да се даде възможност за произвеждане на избори, заяви Томас-Грийнфийлд пред репортери.

Правозащитната група Национална мрежа за защита на правата на човека заяви, че при сегашните обстоятелства няма голяма надежда за спиране на насилието.

В позиция на мрежата се казва, че размириците са подхранвани от заговор между "йерархията на националната полиция на Хаити" и престъпни банди, които продължават да се възползват от "защитата на съдебните и политическите власти на Хаити".

Групата призова "жизненоважните сектори" в Хаити да "осигурят на страната правителство, което да не нарушава правата на човека и да се състои от почтени мъже и жени" - правителство, което да се ангажира с изграждането на работещи институции, да премахне бандите и да се справи с корупцията.

Най-големите надежди на Анри да установи ред в страната може да се осланят на решение отвън, върху което той няма контрол - ръководените от Кения сили за "военна подкрепа", чиято намеса бе поискана от неговото правителство миналата година и получи зелена светлина от Съвета за сигурност на ООН, коментира CNN.

В Хаити на чуждестранните военни интервенции се гледа с дълбок скептицизъм, тъй като мироопазващите сили на ООН са синоним за скандали със сексуални посегателства и разпространяване на смъртоносни зарази с холера. Как точно ще действа ръководената от Кения мисия и какви предпазни мерки за защита на човешките права ще предприемат нейните сили, остава неясно.

Въпреки това представители на хаитянските сили за сигурност, интервюирани от CNN, казват, че биха приветствали помощта.

САЩ, които са основна дестинация за хаитянските мигранти, бягащи от размириците в страната, също подкрепиха мисията и обещаха да предоставят 200 милиона долара.

Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images

Последната вълна от бандитско насилие започна точно по време на посещението на Анри в Найроби миналата седмица, за да подпише споразумението, което е в основата на мисията.

Залогът е голям - ако обещаните над 1000 военнослужещи бъдат осигурени, се очаква чуждестранните сили да отправят сериозно предизвикателство към контрола на бандите, което може да възвърне надеждата за промяна в страната и да спечели време за борещия се да остане на власт премиер.

Но ако мисията не бъде осъществена скоро, експерти и правителствени служители предупреждават, че насилието в Хаити вероятно ще се разрасне главоломно.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: khao "До сега не съм обидил нито един без причина!" Какво означава без причина? Извинявай, ама ви наблюдавам вече няколко години, и Почти винаги, този който не е във вашата линия се титулува с познатите до втръсване епитети /фелници нефелници газовици антигъзовици копейки некопейки ваксъри антиваксъри .../. тоест няма друго мнение вярно или невярно освен твоето/вашето и почват епитетите. Глупаво, дразнещо, гадно. Е как пък да не ви репликираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka през *** дето го *** ми е, че ме баннват в една мутренска медия, разпространяваща руска пропаганда... :D До сега не съм обидил нито един без причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: khao , "ни баннват редовно и без причина"?? :):):):):)Ако пробвате за начало с по-малко обиди, може и да няма банове - като тоя преди тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
До: evlogi ще се наложи да ги траеш, започнаха да ни баннват редовно и без причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
evlogi
преди 2 месеца
Двамата дежурни гл.упа.ка се изказали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 2 месеца
Хаити, made in USA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 месеца
*Защо бандитски групировки искат да освободят населението на Хаити?* - Или *Когато котката спи, мишките танцуват*. Защото котаракът САЩ има тения и е зает да се чисти от налегналите го бъллхи, мацката му Европа е съсипана от зеления си меннзиссс и се чуди как сама да оцелее от задаващата се война, китайският Дракон има *** и го дебнат мъже в черно. Затова всички дребни хищници и гризачи ще се чувстват все по-силни и свободни. Скоро и нас в Европа ще ни освобождават новите кааффяви европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още