IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бандитски групировки искат да „освободят населението“ на Хаити?

Хаосът в столицата Порт о Пренс расте на фона на щурмувани затрови, превзето пристанище, опожарени полицейски участъци и др.

16:06 | 11.03.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images
Снимка: Guerinault Louis/Anadolu via Getty Images

От миналата седмица влиятелни и политически обвързани банди в Хаити създават хаос в столицата на страната Порт о Пренс. Те щурмуваха затвори, превзеха пристанището, опожариха магазини и полицейски участъци и обсадиха международното летище, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран в материал на Влазимир Арангелов за БТА.

Полицай от специалните сили, превърнал се в главатар на банда, наречен Джими "Барбекю" Шеризие, заяви, че мисията на престъпните групи е да свалят от власт непопулярния министър-председател на Хаити Ариел Анри и да освободят населението на страната.

"Народът на Хаити трябва да бъде свободен - и ние ще постигнем това с нашите оръжия", заяви Шеризие. Ако Анри не се оттегли, това ще доведе до гражданска война и геноцид, добави той.

"Това е въоръжено въстание, в което доскоро съперничещи си престъпни групировки обединяват усилията си, за да поставят държавата на колене и да се представят за бунтовници", смята Диего да Рин, специалист по Хаити от Международната кризисна група.

Не е ясно как ще бъде решена настоящата криза - нито кои политически и икономически актьори стоят зад опита за сваляне на правителството на Хаити, коментира "Гардиън".

Анри, който е и изпълняващ длъжността президент, бе на посещение в Кения, когато на 29 февруари започнаха атаките на бандите, и все още не е ясно кога ще успее да се върне в Порт о Пренс, посочва Асошиейтед прес. В медиите се появиха съобщения, че неговите поддръжници в правителството на САЩ са го призовали да се оттегли.

Джими "Барбекю" Шеризие с членове на бандата G-9. Снимка: Giles Clarke/Getty Images Джими "Барбекю" Шеризие с членове на бандата G-9. Снимка: Giles Clarke/Getty Images

Междувременно се появиха и съобщения, че съперничещи си политически фракции маневрират зад кулисите с надеждата да запълнят вакуума, оставен от отсъстващия лидер на Хаити.

Лесно е за този пореден изблик на насилие в Хаити да бъдат обвинени дългогодишната бедност, наследството от колониализма, широко разпространеното обезлесяване и намесите в страната на Европа и САЩ, отбелязва АП. Според редица експерти обаче най-важната непосредствена причина е нарастващата зависимост на хаитянските управници от уличните банди.

От десетилетия Хаити не разполага с постоянна армия, нито с добре финансирана и стабилна национална полиция.

Интервенциите на ООН и на САЩ са идвали и са си отивали, коментира АП. Без солидна традиция на честни политически институции хаитянските лидери използват въоръжени цивилни граждани като инструменти за упражняване на власт. Сега държавата е фатално слаба и на нейно място се появяват банди.

Лидери на бандите сега дори организират пресконференции и наблюдателите виждат в тях бъдещи участници в преговорите за бъдещето на страната.

Повече от две години Хаити страда от повсеместното насилие от страна на бандите, особено след убийството на президента Жовенел Моиз през юли 2021 г., посочва катарската медия "Ал Джазира". Това убийство създаде вакуум във властта и задълбочи политическата нестабилност в карибската страна.

Фактическият лидер на страната, премиерът Анри, е изправен пред криза на легитимността и непрекъснати призиви да подаде оставка. Моиз назначи Хенри на поста само няколко дни преди да бъде убит.

В последно време всяка следваща година е по-лоша от предишната и всяка катастрофа е поредният удар за разпадащата се държавност на Хаити, отбелязва CNN. В центъра на Порт о Пренс историческият национален дворец все още е в руини след опустошителното земетресение през 2010 година. А сега множество правителствени сгради в района са превзети и окупирани от бандите.

Мнозина хаитяни обвиняват своя премиер, че през последните три години бързо е отстъпил терен на бандите, като същевременно е отказал да организира избори, които да доведат до сформирането на ново правителство и да дадат ново начало на страната. Анри и неговите съюзници твърдят, че настоящата несигурност би направила невъзможно провеждането на свободен и честен вот, но тези обяснения не успокояват народното възмущение.

Последна актуализация: 16:07 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: khao "До сега не съм обидил нито един без причина!" Какво означава без причина? Извинявай, ама ви наблюдавам вече няколко години, и Почти винаги, този който не е във вашата линия се титулува с познатите до втръсване епитети /фелници нефелници газовици антигъзовици копейки некопейки ваксъри антиваксъри .../. тоест няма друго мнение вярно или невярно освен твоето/вашето и почват епитетите. Глупаво, дразнещо, гадно. Е как пък да не ви репликираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: Ckъcaнa_Ушaнka през *** дето го *** ми е, че ме баннват в една мутренска медия, разпространяваща руска пропаганда... :D До сега не съм обидил нито един без причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: khao , "ни баннват редовно и без причина"?? :):):):):)Ако пробвате за начало с по-малко обиди, може и да няма банове - като тоя преди тебе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
До: evlogi ще се наложи да ги траеш, започнаха да ни баннват редовно и без причина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
evlogi
преди 1 месец
Двамата дежурни гл.упа.ка се изказали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Хаити, made in USA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 месец
*Защо бандитски групировки искат да освободят населението на Хаити?* - Или *Когато котката спи, мишките танцуват*. Защото котаракът САЩ има тения и е зает да се чисти от налегналите го бъллхи, мацката му Европа е съсипана от зеления си меннзиссс и се чуди как сама да оцелее от задаващата се война, китайският Дракон има *** и го дебнат мъже в черно. Затова всички дребни хищници и гризачи ще се чувстват все по-силни и свободни. Скоро и нас в Европа ще ни освобождават новите кааффяви европейци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още