IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи с още шест месеца санкциите срещу Русия за окупацията на Крим и Донбас

Преди началото на пълномащабната война в Украйна в санкционния списък на ЕС вече бяха 185 руски чиновници и сепаратисти от окупираните територии

19:05 | 12.03.24 г. 1
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Европейският съвет одобри удължаването с още шест месеца, до 15 септември 2024 г., на санкциите срещу Русия заради едностранното анексиране на Крим и окупацията на Донбас през 2014 година, съобщават от пресцентъра на институцията.

Първите ограничителни мерки бяха въведени още през 2014 година и в тях бяха вписани основно руски и украински политици, работещи срещу интегритета и цялостта на Украйна. Те получиха забрана за влизане на територията на ЕС, както и замразяване на активите им на европейска територия. Малко по-късно беше забранен вносът на стоки, произведени на територията на Крим, както и износът на някои европейски стоки и технологии за полуострова. През юли Брюксел насочи вниманието си и към Източна Украйна след свалянето на полет MH 17 на Малайзийските авиолинии. Съдебни експертизи доказаха, че отговорни за това са руските сепаратисти в Донбас.

ЕС продължи със санкциите си и след 2015 година, след като не беше изпълнено предвиденото в първите Мински споразумения, а именно Украйна да си върне контрола над окупираните източни територии. От 2016 мерките започнаха да стават по-твърди и бяха включени сектори като търговия, финанси и енергетика (например забрана за доставка на технологии) за Русия във връзка с конфликта в Украйна.

Санкции бяха наложени и на компании, участващи в строителството на Кримския мост. Преди началото на пълномащабната война през февруари 2022 година списъкът с лицата, на които бяха наложени ограничителни мерки във връзка с окупацията на Крим и Донбас, набъбна до 185 души - основно руски държавни служители и сепаратисти от окупираните територии.

Първият санкционен пакет във връзка с пълномащабната война беше приет на 23 февруари и е свързан с признаването на независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република. Ден след това руския президент Владимир Путин нареди на своите войски да нахлуят в Украйна.

ЕС въведе режим на санкции, какъвто досега икономическият блок не беше налагал, и в общността вече не се внасят въглища и петрол от Русия. Забранен е износът на стоки с възможна двойна употреба, технологии, които могат да бъдат използвани от военната индустрия, както и за развитието на енергийния сектор, който носи основните приходи в руския бюджет.

Западните страни замразиха към активи за 300 млрд. долара на руската централна банка, като все още се водят дебати за начина, по който тези средства могат да бъдат използвани, за да бъде подпомогната Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 месец
"ЕС удължи с още шест месеца санкциите срещу Русия за окупацията на Крим и Донбас" Да. Санкциите пречат. Някой ще получи по-малко евро, щото друг ле купи по-налко нефт. Ама руснаците, банално могат за своя употреба да си напечатат рубли. РЕСУРСИТЕ, НЕ СА ИМ ВНОС. ЗА 1/5 ОТ ЦЕНАТА са им. И става доста едностранна зависимост на Европа от Русия, а не обратно. Губим ние, те укрепват. И накрая, ще мигаме на пресекулки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още