IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все още купува "чувствителни стоки" директно от ЕС

Износът на ЕС към Русия на стоки с възможна двойна употреба се срива, но има ръст към трети страни

21:21 | 26.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки всички санкции Русия все още купува "чувствителни стоки", тоест такива, които могат да бъдат използвани за военно-промишления комплекс, на стойност десетки милиони евро директно от Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според агенцията за първите девет месеца на 2023 година Русия е купила такива стоки, произведени в Европа, на стойност 450 млн. евро, като 1/4 от тази сума се пада на стоките, дошли директно от ЕС, а останалите - през трети страни. Основно това са Турция, Сърбия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай, както и държави, които влизат в санкционните списъци на ЕС - съседните на Русия Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Армения.

Официалните данни показват, че търговията на ЕС с Русия с такива стоки се срива, но в същото време има ръст към трети страни, който напълно покрива разликата.

От ЕК на този етап не коментират информацията на Bloomberg. Брюксел обаче призова своите членове да затегнат контрола на търговията с чувствителни стоки с възможна двойна употреба едва малко преди началото на третата година на войната в Украйна и след като руските военни започнаха да пробиват украинската защита в отделни части на фронтовата линия.

Едва в 13-ия санкционен пакет, приет преди броени дни, има включени ограничения за компании от Сърбия и континентален Китай.

Според анализи на украински наблюдатели в периода януари-октомври 2023 г. Русия е купила стоки, които може да използва за военния си комплекс на обща стойност 8,77 млрд. долара, или само с 10% намаление спрямо преди началото на войната. Част от тези стоки влизат в страната, използвайки мрежи от малки компании извън ЕС - основно базирани в Китай, и се проследяват много трудно.

Европейските правила позволяват някои изключения при износа на стоки към Русия, но не и по отношение на нуждите на авиацията, военната индустрия, енергетика и други чувствителни сектори. От началото на руската инвазия през февруари 2022 година до декември 2023 година страни от ЕС, сред които и Германия, Франция и Италия, са одобрили износа на чувствителни стоки за 560 млн. евро, като е отказан износ за 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 2 месеца
"Русия все още купува "чувствителни стоки" директно от ЕС" А западналите фашаги купуват руски газ и нефт. Търговията върви. Всичко е точно! Санкциите са за бaлаaмитe!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още