IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неефективните западни санкции срещу Русия удължават войната ѝ срещу Украйна

Жизненоважните цели за сигурност на Запада се подкопават от краткосрочни бизнес интереси

07:00 | 26.02.24 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Като не успя да заеме по-твърда позиция относно санкциите срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, ЕС може да е натрупал поредица от проблеми, на които инвеститорите трябва да обърнат повече внимание, пише за Financial Times Робин Брукс, бивш главен икономист на Института за международни финанси.

Две години след пълномащабната инвазия на Русия сега е болезнено ясно, че санкциите на ЕС не успяха да ограничат съществено способността на Москва да води война срещу своя съсед. Какво се обърка?

Първият и най-очевиден проблем е прекомерното разчитане на финансови санкции - тоест блокиране на някои руски банки да посредничат при плащания със Запада. Официалните валутни резерви на Руската централна банка също бяха замразени, но тази мярка е насочена към запас от активи, а не към текущи потоци, които са от значение за икономическата активност.

Финансовите санкции могат да бъдат много ефективни, когато се налагат на държави, които имат дефицит по текущата сметка, тъй като такива държави трябва непрекъснато да вземат заеми от световните пазари, за да плащат за вноса. Липсата на достъп до чужди кредити води до колапс на икономиката. Но преди, по време и след инвазията стойността на руския износ далеч надхвърли вноса. Като страна с излишък по текущата сметка, Русия ефективно кредитира останалия свят: тя трупа чуждестранни активи. (Излишъкът по текущата ѝ сметка се прогнозира от МВФ да бъде 4 процента от БВП тази година.)

Санкционирайки някои руски финансови институции, Западът просто предизвика натрупването на чуждестранни активи да се измести от санкционирани към несанкционирани банки. На практика Газпромбанк замени санкционираната Руска централна банка като основен финансов посредник с външния свят. Тази промяна по никакъв начин не ограничи плащанията към Русия за нейния износ, така че нямаше въздействие върху способността ѝ да плаща за вноса. (Вносът на Русия през 2023 г. беше с 20 процента над нивата отпреди пандемията.)

Защо Г-7 и ЕС не санкционираха всички руски банки? Това би било еквивалентно на търговско ембарго (забрана на износа), тъй като държавите вече няма да могат да плащат на Русия за изкопаеми горива (нефт, газ и въглища), което ще спре този износ. Русия изнася около 8 милиона барела петрол средно на ден. Как да намалим приходите на Путин, без рязко да повишим цената на петрола?

През декември 2022 г. Г-7 и ЕС намериха находчиво решение, като наложиха горна граница на цената, която Русия получава за своя износ на суров петрол, когато той се транспортира в кораби, собственост на Запада, или се използват западни услуги. В началото на 2023 г. приблизително еквивалентен таван беше наложен и върху рафинираните продукти. За съжаление, прилагането на тези тавани беше подкопано от малък брой западни оператори, особено гръцки корабни магнати, които продадоха петролните си танкери на „неразкрити“ купувачи, позволявайки на Русия да изнася петрол над тавана.

Честно казано, гърците не са единствените. Огромният ръст на западния износ към Централна Азия и Кавказ е друг пример за западен бизнес в действие. Например германският износ на автомобили и части за Киргизстан се е повишил с 5000 процента (над 50 пъти – бел. прев.) след нахлуването на Русия в Украйна. Няма начин този износ да остане в Киргизстан. Той отива в Русия, където помагат за поддържането на военната икономика, а същото нещо се случва през Беларус, Казахстан и други места.

В декемврийския пакет от санкции на ЕС имаше и други примери. Имаше забрана за внос на руски диаманти, но това не обхващаше индустриалните диаманти. Хърватия си осигури изключение за вноса на руски вакуумен газьол. Същото направиха и другите централноевропейски страни по отношение на суровия петрол и стоманените продукти. А Унгария получи изключение за ядрени енергийни услуги за своя проект за електроцентрала Paks II.

Във време на повишено геополитическо напрежение жизненоважните цели за сигурност на западните страни се подкопават от краткосрочни интереси и мотиви за печалби на няколко западни бизнеса.

Това слабо прилагане на санкциите намали агресивността на действията срещу Русия и по този начин - може би - предотврати по-бърз край на войната. Това сега рискува да се стовари с пълна сила. Ако Доналд Тръмп бъде избран през ноември, подкрепата на САЩ за Украйна може да спре, след което в Европа ще настъпи спор за това кой да плаща за защитата на Украйна.

Като се има предвид, че повечето държави се борят с висок дълг, това би повишило контрола върху финансовото състояние на страните от ЕС, потенциално добавяйки натиск върху еврото и разширявайки спредовете по облигациите между основните държави от Съюза и други страни членки. Чрез своя компромис относно санкциите ЕС заложи всякакъв вид икономически и пазарни проблеми за в бъдеще - и това бъдеще наближава бързо, завършва Брукс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
Изглежда, че в следствие на това, което констатира Борел и процесите на осмисляне на този факт, водят до деструктивен хаос и самоизяждане сред субектите на самия *Запад*, а от там и тъжните констатации в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
Ето още един отговор на въпроса *Какво се обърка?* на самия Жозеп Борел, даден в речта му на току що проведената Мюнхенска конференция: *The era of Western dominance has indeed definitively ended. While this has been theoretically understood, we have not always drawn all practical conclusions from this new reality.* Зитатът е от: * https://eeas.europa.eu/eeas/munich-security-conference-four-tasks-eus-geopolitical-agenda_en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 20
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 а така, удри яко плюсовете :D:D:D , че иначе изглеждаш още по тъъъп от колкото си... но все пак нали днес е деня за измислици и лъжи, та очаквам да пишеш много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 12
Tikva007
преди 2 месеца
*Две години след пълномащабната инвазия на Русия сега е болезнено ясно, че санкциите на ЕС не успяха да ограничат съществено способността на Москва да води война срещу своя съсед. Какво се обърка?* - Нищо не се е объркало! Всичко е според плановете на англосаксонците - Русия е натирена в Азия, Германия е в кома, а Европа е в поза *партер* и имитира с движения на таза раззгонена улична котка, докато два англоезични котарака й вземат мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 22
khao
преди 2 месеца
До: pinoccio после очакваш и да ти се отблагодарят за робското поведение със сладка държавна службичкаа... :D:D не ще си останеш с чакането и очакването...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 14
pinoccio
преди 2 месеца
Изначалната невъзможност да бъде победена Русия е предефинирана като "Неефективни санкции". И на малките майймуни в зоологическата градина беше ясно, че мисията е невъзможна. Но приказките са за ситите малоуммници, за които всеки залък от лъжата е като апетитен джънк. Сега очаквам да върнат и фигурите от ПСА, като се извинят за закъснението и излижат пагоните на Митрофанова. Тагарев ще излезе, че е бил някакъв Щирлиц, а управляващите - от кеймбриджката петорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 27
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 такива ви бяха плановете, но след провала в Украйна по скоро ще се разпаднете :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Неефективните западни санкции срещу Русия удължават войната й срещу Украйна* - Като се има предвид популярната напоследък балалайка, че когато Русия приключи с украйна, ще се захване с Европа, има резон да се търсят начини да се ускори края на войната. Няма за какво да се протака с тази агония. По-добре бърз, ужасен край за всички, отколкото ужас без край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Неефективните западни санкции срещу Русия удължават войната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
MarkoVanBasten
преди 2 месеца
На ЕС и санкциите са му както всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още