IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС нареди печалбите от замразените руски активи да се събират в отделни сметки

Клиринговата къща Euroclear натрупа 4,4 млрд. евро печалба от управлението на замразените руски активи през 2023 г.

21:04 | 12.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Печалбите, генерирани от замразените руски активи в централните депозитари, трябва да се съхраняват в отделни сметки, гласят правила, одобрени от Европейския съвет. Това се отнася до институциите, които държат активи на руската централна банка на стойност повече от 1 млн. евро, става ясно от съобщение на Съвета.

На централните депозитари се забранява да се разпореждат с нетните печалби, които се генерират вследствие с ограниченията, наложени от ЕС. Решението е в съзвучие с насоките на Г-7 за замразените активи на Русия.

Активи на руската централна банка на стойност около 260 млрд. евро са замразени в страните от Г-7, ЕС и Австралия. Около 2/3 от тази сума е в ЕС. След като Русия нахлу в Украйна, ЕС замрази активите на руската централна банка. Периодично в последните месеци темата се повдига и опитите да се намери начин тези средства да се използват стават още по-популярни на фона на забавената помощ от САЩ.

С този ход Съветът проправя път за решение печалбите, натрупани от замразените руски активи, да бъдат прехвърлени в европейския бюджет и използвани за възстановявае на Украйна.

По данни на клиринговата къща Euroclear, базирана в Белгия, печалбите от руските активи, натрупани през 2023 година, са в размер на 4,4 млрд. евро. Компанията управлява около 190 млрд. евро от резервите на руската централна банка. Заради увеличените лихви печалбата се учетворява спрямо 821 млн. евро, натрупани през 2022 година.

Euroclear вече внесе в белгийския бюджет малко над 1 млрд. евро данък върху печалбата от замразените руски активи, които правителството реши да отдели за мерки в подкрепа на Украйна.

Според медийни публикации обаче решението на ЕС няма да бъде ретроактивно и ще засяга само бъдещите печалби, които ще бъдат натрупани от депозитарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още