IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Euroclear е спечелила 4,4 млрд. евро миналата година от замразените руски активи

Белгийската клирингова къща държи активи за около 191 млрд. евро на руската централна банка

14:07 | 01.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Белгийската клирингова къща Euroclear е спечелила 4,4 млрд. евро миналата година от руските активи, замразени в централния депозитар за ценните книжа заради санкциите на Европейския съюз, докато блокът се готви да конфискува извънредната печалба, за да подкрепи Украйна във войната ѝ срещу Русия, съобщава Financial Times.

Базираната в Брюксел група разкри в четвъртък, че печалбата, свързана с лихви от руските активи, е нараснала над 4 пъти от 821 млн. евро през 2022 г. заради увеличените основни лихви.

Общите нетни приходи от лихви на Euroclear са скочили до 5,5 млрд. евро през 2023 г. от 1,17 млрд. евро през 2022 г., показват годишните резултати, като по-голямата част са свързани с руските активи.

Euroclear държи активи за около 191 млрд. евро на руската централна банка, по-голямата част от 260 млрд. евро суверенни руски активи, блокирани от западните санкции, наложени след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Клиринговата къща е натрупала извънредна печалба заради санкциите, тъй като не може да изплаща парични салда на руската централна банка и други санкционирани клиенти, като купонни плащания и откупувания.

Европейските представители проучват начини да използват постъпленията, които Euroclear е натрупала, реинвестирайки блокираните средства, в подкрепа на Украйна.

В понеделник страните от ЕС единодушно одобриха нови правила, които ще проправят пътя към подобна стъпка, правейки задължително заделянето на извънредните печалби, което Euroclear вече прави.

Законодателството обаче няма да се прилага със задна дата спрямо постъпленията от 2023 г., а само към тези, натрупани след като новите правила влязат в сила през следващите седмици. Това означава, че печалбата на Euroclear за 2023 г. от 4,4 млрд. евро вероятно няма да бъде заделена за Украйна.

Euroclear вече е платила 1,08 млрд. евро редовен корпоративен данък на Белгия през 2023 г., като парите са отишли за мерки в подкрепа на украинците, посочва белгийското правителство.

Европейската комисия подготвя по-нататъшно законодателство за реално изземване на печалбите, които ще бъдат заделяни, и след това прехвърлянето им във фонд за Украйна.

Дебатът около използването на замразените активи на Русия и неочакваните печалби, които Euroclear трупа от тях, беше изпълнен с технически и правни трудности.

„Euroclear се фокусира върху минимизиране на потенциалните правни и оперативни рискове, които могат да възникнат за нея и нейните клиенти от прилагането на всякакви предложения от Европейската комисия“, се казва в отчета на Euroclear.

Германското правителство заяви увереността си, че изземването на извънредните печалби на Euroclear е правилният подход, докато общото изземване на основните активи може да има значителни последици за еврото.

САЩ настояха за пълно изземване на руските държавни активи, а не само на произтичащите от тях печалби на Euroclear, на което няколко партньори в G7 гледат скептично.

Държави като Германия и Франция, както и Европейската централна банка предупредиха за потенциални рискове за финансовата система, опасявайки се, че подобен ход може да доведе до изтегляне на активите си в евро от други централни банки.

Euroclear каза, че вече е изправена пред „значителен брой текущи съдебни производства, почти изключително в руски съдилища“ за замразените активи, добавяйки, че вероятността от „неблагоприятни решения“ е висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 3 месеца
Откраднала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още