IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел опитва да затегне контрола върху санкциите срещу Русия

Чрез реекспорт от трети страни европейски стоки попадат в руски компании

13:47 | 08.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до членовете на общността с искане да бъде ограничен нелегалният достъп на стоки в Русия. Целта е затягане на контрола върху изпълнението на санкциите срещу Москва, наложени заради военната инвазия в Украйна, пише европейското издание Politico, което има достъп до писмото от комисарите, отговарящи за финансите Марейд Макгинес и на търговията Валдис Домбровскис.

В писмото се посочва нуждата от "незабавни, съгласувани и твърди действия от всички нас". Комисарите съобщават и че скоро ще споделят "подробна информация" как се избягват санкциите.

Технологията е ясна, казват още от Брюксел в документа - стоките под забрана се изнасят към трети страни, а след това чрез дъщерни дружества на европейските компании се извършва реекспорт към Русия. При тези действия не става въпрос за търговия с оръжия или военни технологии, но често стоките има възможна двойна употреба.

Комисар Макгинес настоява правителствата да комуникират с производителите на забранени за износ в Русия стоки с искане да следят по-стриктно износа им и спазването на санкционната политика на общността.

Според Politico в ЕК проучват и възможността да бъде създаден орган, който да контролира прилагането на санкциите. Идеята набира популюрност, но едва ли ще бъде разгледана в края на мандата на председателя Урсула фон дер Лайен. Идеята за отделен орган, който да следи за изпълнението на санкционната политика, не е нова. През миналата година Франция например предложи Европейската прокуратура да се занимава с възможностите за избягване на санкциите.

Висши европейски чиновници коментират пред Politico, че "дупките" в санкциите са голям проблем. В Киев пък нееднократно отбелязват, че сред отломките на руските ракети и дронове голяма част от частите са от западни производители.

По отношение на санкциите европейските лидери одобряват с единодушие ограниченията, но е в ръцете на националните правителства да ги изпълняват, а ЕК - да следи дали и как. Досега общността е одобрила 12 пакета със санкции, в които са включени различни стоки - с възможна двойна употреба, чипове, навигационни инструменти, двигатели за дронове, оръжия и боеприпаси, но също така и луксозни стоки и редица услуги, включително и архитектурни. Ограничен е и достъпът на руски банки до европейските капиталови пазари и системата SWIFT.

Данните на ЕК сочат, че от началото на пълномащабната война в Украйна износът на тези стоки към трети страни (без Русия) се увеличава с 3 млрд. евро и вече достига 5,6 млрд. евро към средата на 2023 година.

Страните от ЕС обсъждат 13 пакет, който да бъде представен около втората годишнина от началото на пълномащабната война в Украйна - 24 февруари. Според медийни публикации в него ще бъде включена забрана за внос на руски алуминий в ЕС.

Според Politico на 13 февруари ще има обсъждане и за начините за контрол на санкциите срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още