IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският магнат Усманов загуби съдебната битка срещу санкциите заради войната в Украйна

Общият съд на ЕС е отхвърлил жалбата на магната

16:48 | 07.02.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Алишер Усманов. Снимка: Bloomberg LP
Алишер Усманов. Снимка: Bloomberg LP

Руският магнат Алишер Усманов е загубил битката си срещу европейските санкции заради връзките му с президента на Русия Владимир Путин.

Общият съд на Европейския съюз (ЕС) е постановил в сряда, че жалбата на Усманов срещу санкциите се отхвърля, предава Bloomberg.

Миналата година Усманов подаде жалба срещу санкциите на ЕС с мотив, че са несправедливи.

Усманов е основател на USM, базирана в Русия инвестиционна група, която контролира "Металоинвест", най-големият производител на желязна руда в Русия.

Той е шестият по богатство човек в Русия с нетно състояние в размер на 20,7 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Освен руски гражданин, той е и почетен гражданин на Узбекистан, където е роден.

ЕС е санкционирал почти 1950 физически и юридически лица заради войната Русия срещу Украйна – като се започне с анексирането на Крим през 2014 г. и след това с нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Усманов е сред десетките милиардери, включително Роман Абрамович, които се опитаха да оспорят по съдебен път наложените западни санкции, за да размразят средствата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 месеца
Гришката санкционира дъщеря му! МАЧКАЙ ГРИШО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още