fallback

Президентът Румен Радев няма как да оттегли указа си

Указът няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на МС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава

23:08 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът Румен Радев няма как да изпълни искането на парламентарната група ПП-ДБ да оттегли своя указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че ПП-ДБ поиска президентът да оттегли указа си, след като групата разкри, че не приема предложения по-рано днес от Мария Габриел кабинет.

„В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група“, гласи съобщението.

„Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, допълва то.

По време на пресконференция по-рано днес съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията и заяви: "Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме Ви, оттеглете си указа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 19.03.24 г.
fallback
Още от Политика виж още