IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Румен Радев няма как да оттегли указа си

Указът няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на МС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава

23:08 | 19.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Президентът Румен Радев няма как да изпълни искането на парламентарната група ПП-ДБ да оттегли своя указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Припомняме, че ПП-ДБ поиска президентът да оттегли указа си, след като групата разкри, че не приема предложения по-рано днес от Мария Габриел кабинет.

„В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група“, гласи съобщението.

„Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател“, допълва то.

По време на пресконференция по-рано днес съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова президента да не участва в потенциално нарушение на Конституцията и заяви: "Половината от хората, които са посочени като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. Има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме Ви, оттеглете си указа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още