IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Няма да нападаме НАТО, но ще сваляме F-16 в Украйна

Руският президент успокои Полша, Чехия и балтийските страни, като заяви, че идеята за атака на друга държава е „пълна глупост“

09:57 | 28.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Parker Song - Pool/Getty Images
Снимка: Parker Song - Pool/Getty Images

Русия няма намерения към никоя страна от НАТО и няма да напада Полша, балтийските държави или Чехия. Но ако Западът снабдява Украйна с изтребители F-16, то те ще бъдат сваляни от руските сили. Това заяви руският президент Владимир Путин в изказване, цитирано от Ройтерс.

В изказване пред руски военновъздушни пилоти държавният глава посочи, че воденият от САЩ военен съюз се разширява на изток към Русия от падането на Съветския съюз, но Москва няма намерение да напада държавите в състава му.

„Нямаме агресивни намерения към тези държави“, каза Путин. „Идеята, че ще атакуваме някоя друга държава – Полша, балтийските държави и чехите също са изплашени – е пълна глупост“, допълни той.

От Кремъл, където обвиняват САЩ, че действат срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжия и разузнаване, казват, че отношенията с Вашингтон може би никога не са били на толкова лошо равнище.

На въпрос по отношение на изтребителите F-16, които Западът обещава да изпрати на Украйна, Путин заяви, че такива самолети няма да променят ситуацията за Киев.

„Ако те дадат F-16, а те говорят за това и изглежда обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле“, заяви Путин. „А ние ще унищожаваме самолетите, както унищожаваме днес танкове, бронирани коли и друго оборудване, включително многобройни ракетни установки“, допълни президентът.

Путин отбеляза и че американските изтребители могат да носят ядрени оръжия. „Разбира се, ако те ще бъдат използвани от летища в трети държави, те стават за нас легитимни цели, където и да се намират“, отбеляза той.

Коментарите на президента последваха изказване на украинския външен министър Дмитро Кулеба по-рано през деня, който заяви, че такива самолети трябва да пристигнат в страната през идните месеци.

Украйна, която вече две години води пълномащабна война с Русия, се опитва да получи изтребителите от месеци.

Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия са сред страните, които се ангажираха да дарят F-16. Коалиция от страни обеща да помогне за обучението на украински пилоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
wart
преди 4 седмици
Тоя който само фъфли и хленчи иска да каже - " Имате право на всичко каквото искате да правит " ние няма да ви пречим или да ви отвърнем - освен самолетите може да свалим и то не е сигурно . Тогава очаквам и имат право като начало !-- да ударят с малка Атомна бомба --- желателно в големите им градове след което ще хленчи като безпомощен инвалид или старец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още