IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия за първи път удари по Киев с ракети от окупирания Крим

Използвани са ракети "Циркон", но все още не е ясно как са изстреляни, сочат анализатори

07:56 | 26.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път Русия удари по Киев с ракети, изстреляни от окупирания Крим, коментира пред телевизионния канал "Київ" военният експерт, бивш капитан от Военноморските сили на Украйна Андрий Риженко. Около обяд на 25 март бяха изстреляни две балистични ракети по столицата, потвърждават от ВВС на Украйна и допълват, че и двете са унищожени, а видът им се уточнява.

Според непотвърдена информация целта са били сгради на Службата за сигурност на Украйна.

Военни анализатори коментираха, че вероятно става въпрос за "Оникс - М" или свръхзвуковите "Циркон". По-късно руски военни кореспонденти съобщиха, че за втори път след 7 февруари Русия използва свръхзвуковата си ракета "Циркон". Снимки от останките от ракетите се появиха малко по-късно в социалните мрежи. Този път те са по-запазени и показват, че все още не може да се говори за масово производство на тези ракети - по отломките украинските експерти съдят, че става въпрос още за експериментални образци.

Неясен е обаче начинът, по който са изстреляни ракетите - в Черно море липсва кораб, който е способен да изстреля "Циркон" (на теория всеки, който може да изстреля ракета "Калибър").

Това означава, че ракетите много вероятно са изстреляни от наземни установки, а за това не е имало никаква информация досега, дори и на ниво слухове. Според оценките на Defense Express ракетата изминава 5-7 км в секунда, тоест полетът от Крим до Киев е траел под 10 минути и според коментарите в социалните мрежи ракетите са били унищожени много малко след включването на противовъздушната тревога в града.

Анализаторите обаче са категорични, че ракетите "Циркон" са още далеч от характеристиките, представени в Русия, и на този етап едва е "супероръжието" на руския президент Владимир Путин - най-малкото противовъздушната отбрана на Киев се справи с атаката, макар и да има пострадали от падналите отломки. Вероятно обсегът на действие е около 700 км, а не 1000 км - ракетата е изгубила своята свръхзвукова скорост към края на полета.

От Крим с балистични ракети продължават обстрелите и към Одеса и Миколаев през изминалото денонощие. Местните власти съобщават за попадения по енергийната мрежа и 300 хил. домакинства в Одеса са без ток. Обикновено става въпрос за ракети "Оникс", които се изстрелват от наземни устройства. В нощта срещу 26 март южните областите, както и Харков, отново бяха обстрелвани с дронове.

По данни на Въоръжените сили на Украйна през нощта са били унищожени всички 12 дрона, изстреляни към Украйна.

За последните дни Русия изстреля повече от 150 ракети от различен вид по Украйна

По официалните данни на военновъздушните сили (ВВС) на Украйна за последните четири дни - от петък до понеделник, Русия е изстреляла повече от 150 ракети от различни типове. Най-много са крилатите ракети от типа Х-555/Х-101, както и С-300/С-400. Изстреляни бяха и седем свърхзувокови ракети "Кинжал", както и 14 балистични ракети "Искандер" и севернокорейските KN-23

Официално няма потвърждение от ВВС за двете свръхзвукови ракети "Циркон", макар че има множество публикации и снимки из социалните мрежи, които потвърждават използването на този тип ракети.

Измести се и фокусът на ударите - от предприятия, свързани с военното производство към обекти на критичната инфраструктура - енергийната система. Обстрелват се едновременно генериращи мощности и разпределителните мрежи. В неделя "Нафтогаз Украйна" съобщи и за попадение по газохранилище в Западна Украйна, макар и без загуба на резервите от газ, които се намират дълбоко под земята, нито е било прекъснато газоподаването.

Партизанското движение "Атеш" съобщи, че Русия мести депо за боеприпаси от Крим

След засилените атаки срещу Крим Русия е преместила депо за боприпаси, съобщава партизанското движение "Атеш", позиционирано на полуострова. Според източници на движението атаките на украинците притесняват руските военни части на полуострова - при последната по-масирана атака в сутрешните часове на 24 март, при обявяването на въздушната тревога бойните самолети от летището в Джанкой са били вдигнати и "разпръснати" из целия полуостров.

Източници на партизанското движение коментират още, че последните атаки с дронове над рафинерии и други обекти на енергийната инфраструктура в Русия са предизвикали известен недостиг на средства за противовъздушна отбрана. Самоходните системи "Панцир" се пренасят, за да защитят съоръженията, които все още не са атакувани, но така се оголват други позиции, което кара и военните да опитват да намалят щетите при евентуални попадения в близост до позициите им.

Интензивността на бойните действия се забавя

Около линията Купянск - Сватове - Кремена боевете остават позиционни и няма съществена промяна на фронтовата линия, въпреки струпването на 100 хил. руски военни в това направление. Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 761-я ден от началото на пълномащабната война показва една отблъсната атака край Иванивка в това направление.

Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците постепенно се изтеглят от Бохданивка (Бахмут) към предварително подготвени позиции край Часов Яр. Руските части вече контролират част от Бохданивка и разширяват присъствието си около жп линията на изток от Часов Яр. От ВСУ отбелязват четири отбити атаки край Клищиевка в това направление.

Около Авдиевка украинците удържат позициите си около Бердичи и укрепват защитата около Новобахмутивка и Очеретино. Геолокализирани данни показват напредък на запад от Орливка и Тоненке.

Активизират се боевете около Лиман, сочат още данните на ВСУ. В това направление са отбити 15 атаки край Билогоривка, Терни, Ямполивка и Роздоливка, където руснаците нападат под прикритието на бойна авиация.

Най-интензивни са боевете около Новопавливка, където са отблъснати 22 атаки край Новомихайливка. Позиционни са боевете край Хеорхиевка и Краснохоривка и няма промяна на фронтовата линия.

Като цяло данните показват намаляване на интензивността на боевете на фронтовата линия. През изминалото денонощие са регистрирани 57 директни бойни сблъсъка, а над 120 населени места са под артилерийски и минометен обстрел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
vanaia
преди 1 месец
Голямо писане на фермани с две думи изстреляните циркони от наземни обстановки могат да бъдат прихванати много по-трудно. Отнема около 5-6 минути за да порази целта като в края на полета естествено намалява скоростта доколкото аз разбрах специалното разузнаване на украинците останало без щаб и без квартира Ще им търсим друга сграда А за тия дето не са наясно сградата унищожена понеже оттама са взимани решения за нанасяне на удари срещу Русия не е ясно колко военни са загинали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
wart
преди 1 месец
Забравили са да искат разрешение от - от цивилизованите, демократични свободни страни могат ли от там да изстрелват ракети . Без тяхно одобрение не е демократично , цивилизовано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още