IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Има такъв народ“ върна неизпълнен третия мандат

Президентът обяви, че започва срещи с всички потенциални министър-председатели

11:09 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Папката прие Ивайло Вълчев, който веднага я върна.

„Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание е изчерпано политически и не може да се състави управленско мнозинство. И в тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група. Да, най-малобройната, но и демонстрирала неведнъж ясни и последователни позиции", заяви Румен Радев.

„Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези ненужни промени в Конституцията. Промени, за които ИТН гласува „против". За съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо", отговори Ивайло Вълчев.

По думите му от партията са щастливи, че „тази деветмесечна агония" приключва. От партията на Слави Трифонов са категорични, че е по-добре да се отиде на избори.

Президентът обяви, че веднага след „традиционното кафе“ с партиите започва срещи с всички потенциални министър-председатели. По думите му това ще се случи днес, утре, ако се наложи и в почивни дни.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов коментира, че ако третият мандат отиде при „Има такъв народ", ще върнат папката празна. От партията се обявиха за избори две в едно. „Ние смятаме, че трябва да се отиде на избори веднага. Според нас е по-добре да са две в едно по простата причина, че чисто организационно и финансово ще бъде по-добре за държавата", каза вчера Тошко Йорданов.

Президентът Румен Радев вчера връчи и веднага получи неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от ПП-ДБ.

Политически служебен кабинет е все по-вероятен след оставката на зам.-омбудсмана, коментира държавният глава, посочвайки, че тесният кръг от възможности за избор на министър-председател се е стеснил още повече с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да участва в разговори за третия мандат и призова президентът Румен Радев да продължи конституционната процедура така, че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

Президентът определи молбата на ПП-ДБ като закъсняла и напомни, че и коалицията е сред инициаторите на промените в Конституцията, които ограничиха президентските правомощия при сформирането на служебен кабинет.

„Ще направя всичко възможно съставянето на служебния кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията да бъдат ограничени също и за времевите параметри за следващите избори", каза Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още