IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ще променят Закона за БНБ заради служебния премиер

Парламентът ще премахва пречките управителят и подуправителите да застават начело на служебно правителство

16:28 | 29.03.24 г. 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за БНБ, с които се премахват пречките управителят и подуправителите на БНБ да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Веднага след това законопроектът бе внесен за гласуване в пленарна зала, предаде БНР.

Досега в законовия текст беше записано, че те не могат да заемат друга платена длъжност, с изключение на преподавателски ангажимент.

Промените в Закона за БНБ предвиждат лицата, които са назначени за служебен премиер, да ползват неплатен годишен отпуск за времето, в което изпълняват тази длъжност, а след освобождаването им да продължат мандата, за който са избрани.

По-рано днес подуправителят на БНБ Андрей Гюров заяви след срещата си с президента Румен Радев относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател, че включването на управителя и подуправителите на централната банка в тази процедура е решение на законодателя. „Аз съм тук да изпълним конституционната процедура“, посочи той, цитиран от БТА. И уточни, че с държавния глава са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната.

На въпрос дали би станал служебен премиер, Гюров заяви, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

Припомняме, че президентът продължава втори ден срещите си във връзка с процедурата за назначаване на служебен министър-председател. Вчера Румен Радев се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 4 седмици
До: Tikva007 в конкретния случай интересите на украйна са и наши интереси, проссст! ... за останалото си прав, но все пак те са деца от твоето партийно котило, не се оплаквай.. ти си същия аматьор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 4 седмици
България се намира в полето на глупостта, но аматьорщината, в полето на тежката политическа некадърност. Това сътвориха съвършените юристи на *добрите евроатлантически сили* - вписаха в Конституцията неща, които са забранени и от българското законодателство - Закона за БНБ, и от европейското законодателство - правилата за работа на ЕЦБ. Толкова могат тези, които сложиха интересите на украйна пред интересите на България. Това е интелектуалният капацитет на цялата либерална пассммина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
Моабет да става
преди 4 седмици
Сетила се Мара да се побара. Докато излезе закона трябва вече да са намерили министър председател. А и това че имат право да вземат неплатен отпуск не означава че ще пожелаят да го направят. Така е като се правят спешни промени на конституцията без да има реална нужда, а само за да направят сечено на някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
pbonev
преди 4 седмици
Колко му е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още