IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев посочи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

В събота президентът ще приеме председателя на Сметната палата в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство

22:25 | 29.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията, съобщават от пресслужбата на президента. 

На 30 март от 14:00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Радев приключи по-рано днес консултациите по процедурата за назначаване на служебен министър-председател. След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Днес срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 4 седмици
ПП-ДеБи-ли, якооооо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 седмици
Лютата битка на ПП-ДеБи-ли за изчегъргването на ГЕРБ от властта завърши успешно със служебно правителство на ГЕРБ. Ако от няколко години Борисов не успява чрез избори да направи 100% свое правителство, след престоя на Христо Мазното кафе в скута на Шиши, го получи на готово от изонодената от тях Конституция. На печелившите - честито! А на българите - жална им майна в държавата на Пеевски - той се слави с това, че е унищожил всичко, до което се е докоснал. Справка: КТБ, Булгартабак, Лафка, Христо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още