IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат нови визови ограничения на длъжностни лица в Хонконг

Мерките са заради погазването на правата и свободите в мегаполиса

09:42 | 30.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ налагат нови визови ограничения на редица длъжностни лица в Хонконг заради погазването на правата и свободите в управляваната от Китай територия, предава Ройтерс.

В изявление на държавния секретар Антъни Блинкън се казва, че през изминалата година Китай е продължил да предприема действия срещу обещаната висока степен на автономия, демократичните институции, правата и свободите на Хонконг, включително с неотдавнашното приемане на нов закон за националната сигурност, известен като Член 23.

"В отговор на това Държавният департамент обявява, че предприема стъпки за налагане на нови визови ограничения на множество длъжностни лица от Хонконг, отговорни за засилващото се потъпкване на правата и свободите", заявява Блинкън.

В изявлението не се посочват длъжностните лица, срещу които ще бъдат насочени мерките.

През ноември Хонконг разкритикува американски законопроект, призоваващ за санкции срещу 49 висши служители, съдии и прокурори от Хонконг, участващи в дела, свързани с националната сигурност, като заяви, че американските законодатели се опитват да сплашат властите на азиатския мегаполис.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 30.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още