IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг прие нов закон за националната сигурност, който може да подкопае демокрацията

Законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като град, който зачита върховенството на закона и има независими институции, изтъква Великобритания

23:00 | 20.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Законодателният съвет на Хонконг единодушно прие във вторник нов пакет от закони за националната сигурност две седмици след като той бе внесен. По този начин бе прието по бързата процедура законодателство, което според критици представлява заплаха за свободите на управлявания от Китай град, предаде Ройтерс.

Пакетът от закони допълва и създава нови мерки, въвеждайки наказания, достигащи доживотна присъда за държавна измяна, саботаж, подстрекателство към метеж, кражба на държавни тайни и шпионаж.

Законопроектът бе внесен в 90-членния съвет, съставен от пропекински лоялисти, на 8 март след продължило един месец обществено обсъждане и лидерът на Хонконг Джон Ли призова той да бъде приет "с пълна скорост".

Всичките 88 законодатели и председателят на съвета гласуваха единодушно за приемането на закона, който е допълнение към наложеното през 2020 г. от Пекин на Хонконг законодателство в областта на националната сигурност и ще влезе в сила този петък.

Новият закон увеличава максималното наказание за подстрекателство към метеж от две на седем години и разширява определението за държавна тайна, в което се включва информация за икономическото, технологичното или научното развитие на Хонконг или континентален Китай, посочва Financial Times.

Тази формулировка породи безпокойство сред инвеститорите, одиторите и финансовите анализатори, които се страхуват, че работата им ще бъде обявена за престъпна. Лицата, признати за виновни в кражба или разкриване на държавни тайни, могат да бъдат осъдени на до 10 години затвор.

"Има причини за безпокойство", казва Джон Бърнс, почетен професор по политика и публична администрация в Хонконгския университет. "Изглежда властите смятат, че присаждат континенталния закон за националната сигурност към системата на общото право на Хонконг", допълни той.

Професорът казва, че законът ще ограничи още повече гражданското общество на територията, а от медиите може да се очаква повече автоцензура.

Законът също така оправомощава полицията - с одобрението на съдия - да задържа заподозрени за нарушаване на националната сигурност за срок до 16 дни без повдигане на обвинение. Предишният срок беше 48 часа, отбелязва FT.

Представител на западна бизнес камара заяви, че е "обезпокоително", че Хонконг все по-често следва континентален Китай в приоритизирането на националната сигурност. Помолил да остане анонимен, той заяви, че властите трябва внимателно да обмислят баланса между акцента върху националната сигурност и запазването на откритостта на Хонконг, ако искат градът да остане глобален финансов център.

Китай категорично осъжда и се противопоставя на клеветите и очернянето от страна на отделни държави и организации срещу закона за защита на националната сигурност на Хонконг, заяви днес новият говорител на китайското външно министерство Лин Дзян, цитиран от агенция „Синхуа“.

Агенцията отбелязва, че вчера Законодателният съвет на специалния административен район е приел единодушно законопроекта за опазване на националната сигурност, който се превърна в наредба. Това е важен етап за Хонконг в изпълнението на конституционното му задължение, както е предвидено в член 23 от Основния закон на специалния административен закон, посочва „Синхуа“.

Законът за опазване на националната сигурност на Хонконг се основава на опита на подобни законодателни актове в други държави и ще помогне на специалния административен район да постигне по-добър баланс между своето развитие и сигурност, заяви на редовен брифинг говорителят Лин Дзян.

"С подобно високо равнище на гаранции за сигурност сме напълно уверени, че Хонконг ще постигне висококачествено развитие и отваряне по високи стандарти, и сме напълно уверени в доброто прилагане на принципа "една държава, две системи" в дългосрочен план, както и в стабилността и процъфтяващото развитие на Хонконг", каза Лин Дзян.

Говорителят подчерта непоколебимата решимост на китайското правителство да защитава националния си суверенитет, сигурност и интереси за развитие, да прилага принципа "една държава, две системи" и да се противопоставя на всякаква външна намеса в делата на Хонконг.

"Всякакви атаки и клевети срещу закона за гарантиране на националната сигурност няма да имат успех и са обречени на провал", заяви Лин Дзян.

Хонконг се опитва да си върне чуждестранните инвеститори след репресиите на Пекин и тригодишната строга политика на нулев ковид, но законът ясно показва, че властите се фокусират върху сигурността, казват анализатори, цитирани от FT.

Западните бизнес камари изразиха безпокойство относно обхвата на закона, а Католическата църква в Хонконг миналата седмица се опита да увери вярващите на територията, че изповедите ще останат поверителни на фона на опасенията относно обхвата на законодателството.

Адвокатите и одиторите бяха сред тези, които заявиха, че са обезпокоени. "За одиторите може да е трудно да кажат със сигурност дали дадена част от (информацията) включва държавни тайни", особено когато става въпрос за държавни предприятия, заяви базиран в Хонконг ръководител на международна одиторска фирма.

ЕС и ООН определиха днес новия закон за националната сигурност на Хонконг като дълбоко обезпокоителен и заявиха, че той може да подкопае основните свободи в града, управляван от Китай, предаде Ройтерс.

"Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен през законодателния орган чрез ускорена процедура въпреки сериозните опасения, изразени относно несъвместимостта на много от неговите разпоредби с международното право в областта на правата на човека", посочи в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Последна актуализация: 22:40 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
earth1225
преди 1 месец
Каква демокрация в Хонконг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още