IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва, след като съдът в Хонконг отреди ликвидация на Evergrande

Ще бъде ли признато решението на съда в континентален Китай, коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор

19:15 | 01.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След решението на съда в Хонконг за ликвидация на Evergrande въпросите са какво следва и колко време ще продължат процедурите. Холдингът включва над хиляда юридически лица и се простира в редица сектори и тъй като за всеки проект, поет от холдинга се регистрира отделно юридическо лице, по този начин са били изпълнявани всички строителни проекти, което ще доведе до крайно сложна и голяма процедура. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

„Съдът в Хонконг разпореди ликвидация на крайно задлъжнелия и фалирал китайски имотен гигант Evergrande, до тук се стигна след неуспешни преговори и опити за намиране на решение, което да изкара фирмата от ситуацията, припомни той. И уточни, че в момента Evergrande има над 1 милион единици, като някои от тях стоят изоставени. – Най-голямото неизвестно е какво следва от тук нататък и колко време ще отнемат процедурите, като много анализатори и наблюдатели очакваха да се предприеме спасителен план за компанията и имотния пазар в Китай от централните власти.“

Според Шопов има опасност решението на съда да не бъде признато на континентален Китай, въпреки че е имало консултации с Върховния съд в Китай и привидно има договорен план, по който да тръгне процесът. Той напомни, че активите са пръснати в цялата страна и е специфичен начинът, по който се развива компанията, като в рамките на десет години се трансформира в гигантски холдинг с различни бизнеси.

Колко ще продължи процесът по ликвидация на Evergrande? Може ли да разчитат западните инвеститори при разрешаване на такива казуси? Какви стратегии имат САЩ и Китай към островните държави и конкретно към Соломоновите острови?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още