IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е ликвидиране на строителния гигант Evergrande и какво ще последва?

Закъсалата китайска компания може да обжалва евентуална заповед за ликвидиране, макар че то ще продължи в хода на обжалването

13:48 | 26.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ключова група притежатели на облигации на China Evergrande планира да се присъедини към иск за ликвидиране на строителната компания на съдебно заседание в Хонконг следващия понеделник, предава Ройтерс.

Групата акционери притежава чуждестранни облигации, гарантирани от Evergrande, на стойност над 2 млрд. долара и подкрепата ѝ за иска за разформироване на най-задлъжнялата строителна компания в света засилва вероятността от предстояща съдебна заповед за ликвидация, съобщават адвокати в индустрията.

Какво ще стане, ако съдът нареди Evergrande да бъде ликвидирана?

Ако бъде издадена заповед за ликвидиране, ще бъдат назначени временен, а след това и официален ликвидатор, които да поемат контрола и да подготвят продажбата на активите на строителната компания за изплащане на дълговете ѝ.

Ликвидаторите може да предложат на чуждестранните кредитори нов план за преструктуриране на дълга, ако решат, че компанията има достатъчно активи или ако се появи инвеститор, който да я изкупи и спаси. Чуждестранните кредитори притежават дълг от 23 млрд. долара в Evergrande. Ликвидаторите ще проучат също делата на компанията и може да отнесат до прокурорите в Хонконг всяко подозрение за неправомерни действия на директорите.

Evergrande може да обжалва заповедта за ликвидация, но процесът ще продължи в хода на обжалването.

Не е ясно дали търговията с акциите на Evergrande ще бъде спряна след заповед за ликвидиране. Правилата при листване изискват компанията да покаже бизнес структура с достатъчни операции и стойности на активите.

Колко дълг могат да възстановят кредиторите и какви са основните предизвикателства?

На съдебно заседание през юли Evergrande цитира доклад на Deloitte, според който кредиторите биха възстановили 3,4% от средствата си, ако строителната компания бъде ликвидирана.

Но след като Evergrande съобщи през септември, че нейно ключово подразделение и президентът ѝ Хуей Ка Йен са разследвани от властите за неуточнени „незаконни престъпления“, кредиторите сега очакват да възстановят под 3% от парите си.

В петък доларовите облигации на Evergrande се търгуват на цена от около един цент от долара.

Повечето активи на компанията са продадени или иззети от кредитори, като остават двете ѝ подразделения, листнати в Хонконг - Evergrande Property Services Group и Evergrande New Energy Vehicle Group. Тяхната обща пазарна капитализация намаля до 973 млн. долара към петък.

Ликвидатор може да продаде притежанията на Evergrande в двете подразделения, въпреки че вероятно ще е трудно да намери купувачи.

След ликвидацията ликвидаторът може да поеме контрол върху филиалите на Evergrande в континенталната част на Китай, като замени един по един правните им представители, процес, който може да отнеме месеци или години.

Експерти по несъстоятелността коментират, че ще бъде предизвикателство за ликвидатора да промени представителите, тъй като Гуанджоу, където е базирана компанията, не е един от трите китайски града, които признават взаимно заповеди за ликвидация с Хонконг.

Дори ликвидатор да поеме контрола върху подразделенията, които имат проекти в страната, много от тях вече са взети от кредитори, замразени от съдилища, почти нямат стойност или дори дългът превишава стойността им заради намаляващите цени на имотите.

Доколко значима ще бъде ликвидацията за имотния пазар в Китай?

Макар че разформироването на строителна компания с активи за 240 млрд. долара би предизвикало трусове на вече нестабилните капиталови пазари, експерти казват, че то няма да се превърне в модел за това как може да протече евентуална ликвидация на други закъсали строителни компании.

Заради самия размер на проектите и дълга на Evergrande процесът ще включва много власти и политически съображения.

Завършването на текущи проекти за жилищно строителство ще бъде основен приоритет за компанията, сектора и правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
nikiangel
преди 3 месеца
На нашите им е заложено още в основаването да фалират скоро след това :)А кризата с имотите идва. Офисите продължават да са празни, и няма да се напълнят, а договорите по многогодишните им наеми са съвсем накрая, и никой няма намерение да ги подновява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още