IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото в Хонконг за ликвидиране на China Evergrande беше отложено за януари

Съдията даде време до 29 януари за финализиране на обсъжданията по плана за преструктуриране на компанията

08:57 | 04.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съдебното заседание по иска за ликвидиране на China Evergrande Group беше отложено от съд в Хонконг за следващия месец, за да даде още време за финализиране на обсъжданията на предложение за преструктуриране, предава Ройтерс.

Изслушването на иска беше отложено за 29 януари, съобщи съдът в неочакван ход в понеделник, след като адвокатите на Evergrande поискаха отлагане, заявявайки, че нито един кредитор не „се стреми активно“ към ликвидация на компанията.

На 29 октомври, когато отложи съдебното заседание за днес, съдия Линда Чан от Хонконгския върховен съд по правосъдието заяви, че следващото заседание ще бъде последното преди вземането на решение за ликвидиране на Evergrande.

След отлагането в понеделник акциите на Evergrande компенсираха загубите по-рано през деня и поскъпнаха с над 13%.

Компанията, която е най-задлъжнялата строителна компания в света с общи задължения от над 300 млрд. долара, спря да изплаща чуждестранния си дълг в края на 2021 г. и се превърна в олицетворение на дълговата криза, която оттогава обхвана имотния сектор в Китай.

Миналата седмица Evergrande не успя да представи ревизиран план за преструктуриране, за да избегне възможна заповед за ликвидиране.

След отлагането в понеделник представител на инвестиционната банка Moelis & Co, съветник на група чуждестранни кредитори на Evergrande, заяви, че те са били изненадани от решението.

Кредиторите бяха против последния план за преструктуриране и ще искат ликвидация, ако условията не бъдат променени, допълни съветникът.

Адвокатът на Evergrande заяви пред съда, че се очаква строителната компания да „подобри“ предложението за преструктуриране през идните пет седмици. Съдията поиска от Evergrande да проведе преки разговори със „съответните власти“ по променените условия.

Ликвидацията на Evergrande, която обяви активи за 240 млрд. долара към края на юни, ще засили натиска върху вече задъхващия се имотен сектор, който съставлява една четвърт от втората по големина икономика в света.

Дълговите проблеми на Evergrande са източник на сериозно безпокойство за световните инвеститори в момент, когато икономиката не успява да постигне силно възстановяване след пандемията, като продажбите на имоти намаляват, а стотици хиляди домове остават незавършени в страната.

Властите обявиха поредица от мерки за съживяване на имотния сектор, който през последните години беше дестабилизиран от дълговите проблеми при гиганти като Evergrande и Country Garden.

Evergrande работи почти две години по план за преструктуриране на дълга. Първоначалният ѝ план беше осуетен в края на септември, когато беше потвърдено, че основателят ѝ милиардер Хуей Ка Йен е разследван за предполагаема криминална дейност.

Строителната компания не получи одобрение от китайския регулатор да емитира нови доларови облигации – ключова част от плана по преструктуриране, и в резултат на това не се състоя гласуване на плана от кредиторите.

Top Shine, инвеститор в подразделението Fangchebao на Evergrande, заведе иск за ликвидиране на компанията през юни 2022 г., защото Evergrande не е изпълнила споразумение за повторно изкупуване на акции, които инвеститорът е купил в подразделението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още