IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande трудно ще съживи плана си за преструктуриране на дълга

В понеделник съд в Хонконг даде отсрочка на закъсалата строителна компания да постигне сделка с кредиторите си

23:00 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande се опитва да избегне ликвидация, като ревизира плана си за преструктуриране на дълга, но най-голямото предизвикателство пред нея ще бъде да убеди кредиторите си и акционерите в две от подразделенията ѝ, че си заслужава да отделят от времето си, за да чуят предложението, пише Ройтерс.

В понеделник съд в Хонконг даде на Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, пет седмици отсрочка, за да постигне сделка. Компанията, която има задължения за над 300 млрд. долара, спря плащанията по чуждестранния си дълг в края на 2021 г. и стана олицетворение на дълговата криза, в която оттогава изпадна имотният сектор в Китай.

Адвокат на Evergrande съобщи, че компанията работи по ревизиран план да „монетизира стойността“ на двете си листнати в Хонконг подразделения - Evergrande Property Services Group и Evergrande New Energy Vehicle Group.

Запознати с въпроса източници коментираха пред Ройтерс, че планът включвал позволение кредиторите на Evergrande да заменят дълга си с акции и облигации, свързани с тези подразделения.

За да продължи работата по плана, акционерите в двете звена ще трябва да одобрят емитирането на нови облигации и голям обем от нови акции, подвиг, който според експерти в преструктурирането ще отнеме време и ще бъде труден за постигане.

„Всеки процес по емитирането на нов дълг ще трябва да вземе предвид интересите на останалите акционери в тези филиали“, коментира Мат Нг, управляващ директор в компанията Grant Thornton Hong Kong, специализирана в преструктурирането на дългове.

„Защо тези акционери ще поискат емитирането на нов дълг в замяна на съществуващия дълг, емитиран от Evergrande, каква е ползата за тях?“, пита Нг.

Конвертируемите облигации и свързаните с акции облигации, които ще бъдат емитирани от листнатите подразделения, може също да бъдат обект на одобрение от регулаторните органи в Китай, казват експерти в индустрията. Но адвокат на Evergrande уведоми съда, че тези облигации не срещат регулаторни препятствия.

Първоначалният план на Evergrande за преструктуриране на чуждестранния ѝ дълг за 23 млрд. долара беше отхвърлен миналия месец, след като беше потвърдено, че милиардерът основател на компанията Хуей Ка Йен е разследван по подозрение за престъпни дейности.

Заради разследване в ключово имотно подразделение Evergrande получи забрана от регулаторите в континенталната част да емитира нови доларови облигации, ключова част от преструктурирането. Първоначалният план предлагаше също варианти, включително свързани с акции инструменти, подкрепени от Evergrande и двете листнати подразделения.

Но още преди планът да бъде осуетен от разследванията, някои кредитори трудно го приемаха.

Evergrande не получи изискваните 75% от гласовете в един от класовете си дългове, за да прокара условията на преструктурирането, съобщиха петима запознати източници. Този клас С кредитори включва частни кредитори, притежаващи акции в проекти като допълнителна гаранция. Някои китайски банки и инвеститори преди IPO-то в този клас също наложиха вето на предложението.

Някои кредитори клас С коментираха пред Ройтерс, че са наложили вето на условията, защото не са се отнесли справедливо с тях и са им били предложени по-малко акции в подразделението за имотни услуги, отколкото на публичните притежатели на облигации, които са в другия клас кредитори.

„Притежаваме допълнителни гаранции, които ще ни помогнат да постигнем стойност, дори ако Evergrande бъде ликвидирана“, коментира кредитор от клас С, който очаква по-добър процент на възстановяване за дълга си, отколкото притежателите на облигации.

Evergrande е съсредоточена върху преговорите с голяма група притежатели на облигации и получи подкрепата им за първоначална сделка по преструктуриране. Но сега те са недоволни от ревизираните условия, съобщават трима запознати с въпроса източници.

„Както каза съдията в съда, разформироването може да е по-добро за нас, защото преструктуриране, осъществено от ликвидатор, ще третира всички кредитори справедливо“, коментира друг кредитор клас С. И двамата кредитори са отказали да съобщят имената си, тъй като нямат разрешение да говорят пред медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още