IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможните сценарии за ликвидиране на China Evergrande?

Изпитващата затруднения китайска строителна компания ще се яви пред съд в Хонконг в края на месеца по дело за разформироване, заведено от кредитор

08:00 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изслушване на китайската строително-инвестиционна компания China Evergrande Group пред съд по несъстоятелност в Хонконг по-късно този месец ще разкрие немислима някога възможност за ликвидиране на активите на компанията, пише Bloomberg.

Евентуална заповед за разформироване от съдия Линда Чан след изслушването на 30 октомври ще предизвика сътресение в изпитващата затруднения компания, която се опитва да финализира план за преструктуриране, за да плати на кредиторите си. Всяко усилие за ликвидиране на най-задлъжнялата строителна компания в света, макар и трудно за прилагане в континенталната част на Китай, ще предостави пътна карта за други строителни компании и кредитори за това как може да се осъществи толкова мащабна ликвидация.

Evergrande, която се превърна в олицетворение на дълговата криза в имотния сектор в Китай със задължения за около 327 млрд. долара, ще се яви на изслушването в момент, когато бяха издадени заповеди за още ликвидации.

Съд в Хонконг издаде поне три постановления за разформироване на китайски строителни компании от началото на дълговата криза през 2021 г. въпреки юриспруденциални проблеми и интереса на Китай да задържи строителните компании над водата, за да защити купувачите на жилища.

„Заповед за ликвидация ще има широки последици“, коментира Даниел Маргулис, партньор в компанията Dechert, специализирана в преструктуриранията в Азия. Колапсът на строителната компания „ще покаже, че проблеми с такъв размер и сложност в Китай явно не могат да бъдат преструктурирани и вероятно ще се наложи някаква форма на ликвидация, била тя в страната или в чужбина“, допълва той.

Изслушването е по дело за разформироване, заведено от кредитора Top Shine Global Limited of Intershore Consult (Samoa), който беше стратегически инвеститор в платформата за онлайн продажби на Evergrande.

Делото на Top Shine беше първото за ликвидиране срещу Evergrande и се превърна в консолидирано колективно действие за други притеснени кредитори.

Какво ще стане, ако бъде издадена заповед за ликвидиране?

Ако съдът на Чан реши да издаде заповед за ликвидирането на Evergrande, компанията все още може да обжалва решението. Но това няма да спре процеса по ликвидация.

Но заповед за ликвидиране може да не доведе непременно до незабавно спиране на строителните дейности на Evergrande, както и завършването на жилища и други дейности.

След заповедта съдът може да назначи ликвидатор, който да поеме контрола от директорите и ръководството, за да взема важни бизнес решения и да търси печалби за кредиторите от съществуващи активи.

Това не е лесен процес в отношенията с китайски строителни компании. Повечето проекти на Evergrande се управляват от местни подразделения, които трудно може да бъдат поети от чуждестранен ликвидатор.

„Невъзможно е да очакваме ликвидаторите да поемат контрол върху всички филиали на Evergrande. Те може да са хиляда“, коментира Найджъл Трейърс, управляващ директор на отдела за преструктурирания в Grant Thornton. „Но само размерът не е единственото нещо, което ще спре ликвидаторите да поемат контрол на местна почва. Китайската система е по-съсредоточена върху защитата на местните заинтересовани страни“, допълва той.

Процесът по поемането на контрол върху компании може да отнеме години дори при рутинни дела. И нито една от трите заповеди за разформироване, издадени срещу строителни компании, включително дело срещу подразделение на Yango Group от миналата година, не се доближава до Evergrande по сложност, размер на активите и броя на заинтересованите страни.

„Имотният пазар не е добър и това затруднява работата по ликвидирането“, казва Дерек Лай, лидер на отдела за глобална несъстоятелност в компанията Deloitte, чийто екип беше назначен като ликвидатор на подразделението на Yango.

Кои са някои от активите на Evergrande във фокуса на вниманието?

Evergrande има над 1200 проекта за продажба наред с туристически курорти и земя, сочи годишният доклад на компанията от 2022 г. Китайските строителни компании използват лабиринт от филиали, за да притежават имотни проекти в страната, а Evergrande има над сто големи подразделения в Китай.

Компанията има и ново подразделение за електромобили, за имотни услуги и онлайн платформа за продажби на жилища.

Имотните активи в чужбина, които може да бъдат иззети, са по-малко. Кулата на Evergrande в Хонконг беше взета от кредитор. Терен в града-държава беше продаден за 637 млн. долара, след като беше поет от синдик, сочи годишният доклад.

Друг фактор, който ще усложни възможна ликвидация, е поисканата от Evergrande защита от фалит по глава 15 в САЩ по-рано тази година. Това позволява на компанията да се възползва от американския правен процес, целящ да администрира трансгранични процедури по несъстоятелност и да защити активите на длъжника до известна степен.

Последна актуализация: 07:47 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още