IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са възможните сценарии за ликвидиране на China Evergrande?

Изпитващата затруднения китайска строителна компания ще се яви пред съд в Хонконг в края на месеца по дело за разформироване, заведено от кредитор

08:00 | 23.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Как ще реагира Китай на възможна заповед на хонконгския съд?

Китайското правителство също ще играе важна роля в евентуална ликвидация на местни строителни компании и може да избере да не се съобрази със заповедта на хонконгския съд. А голямото мнозинство от активите на Evergrande и на други китайски строителни компании се намират в Китай.

„Сложно е да се каже дали Китай ще признае и ще съдейства на чуждестранни ликвидатори“, казва Алън Цуй, партньор в JunHe Law Offices. „Признаването на заповед в Хонконг за разформироване в континенталната част на Китай е много ограничено“, допълва той.

През 2021 г. съдилища в Китай и Хонконг приеха да признават назначаването на ликвидатори. До момента хонконгският съд е позволил пет дела за признаване в континенталната част и две от тях бяха успешно признати от китайски съдилища, сочат данните на Deloitte.

Но може да е предизвикателство и за двете юрисдикции да уредят най-голямото възможно дело за несъстоятелност през последните години.

Съдилища от континенталната част също може да назначат „администратори“ в местни юрисдикции, където се намират основните имоти на строителната компания, казва Цуй. „Назначените от Хонконг ликвидатори трябва да видят дали могат да установят контрол“, допълва той.

Китайското правителство има и други приоритети като успокояване на множество купувачи на жилища, като помогне за завършването на имотите, които те са придобили от строителните компании.

„Доставянето на жилищата е една от задачите ни. Благосъстоянието на хората е това, което интересува най-много правителството“, коментира Лай.

Доколко вероятна е ликвидацията на Evergrande?

Затрудненията пред Evergrande през последно време допринасят за слуховете, че Чан има множество причини да одобри разформироване.

Компанията планираше да получи одобрение на плана си за преструктуриране на дълга в средата на октомври и се надяваше да се натъкне на подкрепящи кредитори, които да са повече от поддръжниците на ликвидацията. Но изненадващо отлагане на гласуването на кредиторите създава неяснота около плана.

Планът за преструктуриране предлага замяна на дълг със спрени плащания с нови облигации с падеж след 10 до 12 години или комбинация от нов дълг и наподобяващи акции инструменти. Но към април компанията не беше събрала достатъчно подкрепа сред собствените си членове в полза на плана. Група кредитори се оплака неотдавна, че е оставена в неведение, но не уточни дали ще се стреми към ликвидиране на компанията.

Лицето на компанията, милиардерът президент Хуей Ка Йен, също е обект на „принудителни мерки“, свързани с „подозрения за престъпления“, според съобщение на компанията.

„Има голям риск изходът за компанията при следващото изслушване да е неблагоприятен“, казва Маргулес. Предложението на компанията „изглежда много ненадеждно предвид отлаганията и съобщенията през последно време“, допълва той.

Чан може да стане скептична, ако не види работещи, реалистични предложения от длъжника.

В заповед за разформироване, която издаде по-рано тази година за Jiayuan International Group, тя отбеляза, че „т. нар. преструктуриране от китайската строителна компания не е конкретно предложение, а само изразена от компанията идея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още