IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на Evergrande беше спряна, безпокойството за бъдещето на компанията расте

След възобновяването на търговията с книжата на строителната компания в Хонконг през август те са поевтинели с 81%

08:45 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията с акции на China Evergrande Group беше спряна в четвъртък след съобщенията, че президентът ѝ е бил поставен под полицейско наблюдение на фона на все по-големите притеснения за бъдещето на строителната компания и нарастващия риск от ликвидация, предава Ройтерс.

Evergrande, която има задължения за над 300 млрд. долара, приблизително колкото размера на брутния вътрешен продукт на Финландия, се превърна в символ на дълговата криза в имотния сектор в Китай, който допринася за около една четвърт от икономиката на страната.

Търговията с акциите на Evergrande и на две нейни подразделения беше прекратена в четвъртък, ден след като Bloomberg съобщи, че президентът ѝ Хуей Ка Йен е бил отведен от полицията този месец и е наблюдаван на определена локация.

Според доклада не е ясно защо Хуей е поставен под наблюдение и за момента Ройтерс не е успяла да провери достоверността на новината. Evergrande и полицейските власти не са отговорили на молбата ѝ за коментар.

Evergrande работи, за да получи одобрението на кредиторите си за преструктуриране на чуждестранния си дълг. Процесът се натъкна на усложнения тази седмица, след като компанията съобщи, че не е успяла да емитира нов дълг заради разследване на основното ѝ подразделение в Китай.

Планът за преструктуриране на чуждестранния дълг сега изглежда близо до провал, а рисковете за ликвидиране на компанията нарастват, твърдят анализатори.

Във вторник Ройтерс съобщи, че голям чуждестранен кредитор на Evergrande планира да се присъедини към съдебната петиция за ликвидиране, която беше заведена срещу строителната компания, ако тя не предложи нов план за преструктуриране на дълга до края на октомври.

„Не е ясно защо Хуей е под полицейско наблюдение, но това може да е сигнал за известни преговори, искани от правителството. Новото развитие подкопа надеждата за преструктуриране“, коментира Гари Нг, старши икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията Natixis.

„Нито една строителна компания в Китай не е твърде голяма, за да рухне и затова е трудно да си представим пълно спасяване. Но, когато става дума за стабилност, е възможно да видим по-голямо влияние на правителството по различни начини“, допълва той.

В сряда книжата на компанията поевтиняха с 19% на пазара в Хонконг, с което загубите им от възобновяването на търговията в края на август след 17-месечно прекъсване достигнаха 81%.

Новите неприятности за Evergrande се случват в момент, когато Пекин предприема мерки за съживяване на изпитващия затруднения сектор, включително намаляване на лихвите по съществуващите ипотечни кредити.

Регулаторните облекчения през последно време може да стабилизират до известна степен жилищния пазар във втората по големина икономика в света, смята Редмънд Вон, пазарен стратег в Saxo Greater China.

„Но прекомерните наличности от жилища в по-малките градове, където населението намалява, ще се задържат няколко години“, допълва той.

„Това ще доведе до още заглавия в медиите за спрени плащания, преструктуриране и ликвидация на изпаднали в несъстоятелност строителни компании с последващите от това загуби на акционери, притежатели на облигации, банки и инвеститори в тръстове и продукти за управление на богатството, свързани с имотни проекти“, отбелязва Вон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още