IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande ревизира плана си за преструктуриране на дълга преди съдебно изслушване

В края на месеца закъсалата китайска строителна компания трябва да се яви пред съд в Хонконг по искане от кредитори за разформироване

12:06 | 20.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group ревизира предложения си план за преструктуриране и отмени т. нар. програма за санкционни изслушвания, съобщи компанията в уведомление до Хонконгската фондова борса. Това засилва несигурността относно едно от най-големите преструктурирания в историята на страната, отбелязва Bloomberg.

Закъсалата строителна компания посочва „сегашното положение и консултации със съветници и кредитори“ в документа до борсата, изпратен в петък. Групата предприема стъпки „да синхронизира обективното състояние на компанията с исканията на кредиторите“, допълва тя. Не се разкриват подробности за предложеното ревизиране на плана за преструктуриране.

Това развитие засилва все по-голямата несигурност около съдбата на Evergrande, след като компанията съобщи миналия месец, че основателят ѝ Хуей Ка Йен е заподозрян, че е извършил престъпления и е поставен под полицейски контрол.

Най-задлъжнялата строителна компания в света има дългове за над 300 млрд. долара и на 30 октомври ще се изправи пред съд в Хонконг заради искане за разформироване на компанията. То може да открие възможността за немислимата преди време ликвидация на активите ѝ.

Подобен изход ще предизвика сътресения в изпитващата затруднения компания, която се опитва да финализира плана за преструктуриране, за да плати на кредиторите.

Evergrande, която се превърна в символ на дълговата криза в сектора на недвижимите имоти в Китай с около 327 млрд. долара задължения, ще се яви на делото, след като бяха наредени още ликвидации.

Последното развитие удължава и растящия списък с потиснати китайски компании, включително Country Garden Holdings, които са подложени на критики заради слабо управление и практики за разкриване на информация, отблъскващи кредиторите на страната в по-дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още