IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На крачка от ликвидирането кредиторите на Evergrande поискаха контролиращи дялове

Това е последният обрат преди съдебното заседание в понеделник, на което компанията е застрашена от заповед за ликвидиране

13:23 | 02.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група чуждестранни кредитори на China Evergrande Group иска контролен пакет от акции в китайския строителен гигант, както и в двата ѝ хонконгски филиала в рамките на обсъжданията на променено предложение за преструктуриране на компанията, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Офертата им е последният обрат преди съдебно заседание в понеделник, на което изпадналата в затруднение строителна компания е застрашена от заповед за ликвидация, ако не представи убедителен план за преструктуриране. Кредиторите искат дългът им да бъде разменен срещу контролиращи дялове, съобщават източниците, след като Evergrande е предложила 17,8% от компанията майка и 30% от всеки от филиалите - Evergrande Property Services Group и China Evergrande New Energy Vehicle Group.

Не е ясно дали Evergrande е отговорила на предложението и дали то ще я доближи до споразумение. Финансовият консултант на компанията, с когото Bloomberg се е свързала, не е коментирал въпроса в петък.

Президентът Хуей Ка Йен притежаваше 60% от Evergrande към края на 2022 г., сочи годишен доклад. Строителната компания заедно с другите ѝ филиали колективно притежаваше около 52% от подразделението за управление на имоти и около 59% от подразделението за електромобили.

Група облигационери, която съобщи, че притежава чуждестранни облигации на строителната компания за над 6 млрд. долара при общ обем от около 19 млрд. долара, има ключова роля в преговорите за преструктуриране на Evergrande. Преди време групата одобри план за дълга, публикуван от строителната компания през март, но оттогава становището ѝ се разви след множество обрати в проточилите се преговори.

Evergrande е в центъра на имотната криза в Китай, която започна преди три години със стремежа на властите в Пекин към намаляване на дълговете на строителните компании. Заради затрудненията ѝ да стигне до жизнен план за преструктуриране на делото за ликвидирането ѝ се проточва повече от една година. На последното съдебно заседание през октомври съдията отложи делото за 4 декември и съобщи, че „това наистина е последното отлагане“.

Първоначалното предложение на Evergrande включваше вариант някои от кредиторите да получат инструменти, обвързани с акции на трите компании. Книжата на Evergrande, на подразделението ѝ за електромобили и за управление на имотни услуги се търгуват на безценица от около или под 0,50 хонконгски долара за брой.

В същото време кредиторите вече обмислят към кого да се обърне Evergrande за професионална помощ, ако бъде наредена ликвидацията ѝ. Група притежатели на облигации препоръча съдът да назначи консултантската компания Alvarez & Marsal, а други са настояли да бъде избран конкурентът ѝ Ernst & Young, съобщават запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още