IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Хонконг нареди ликвидацията на символа на имотната криза в Китай Evergrande

Решението ще предизвика сътресения на финансовите пазари в Китай и подготвя почвата за продължителен и сложен процес с потенциални политически последици

08:25 | 29.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съд в Хонконг разпореди в понеделник ликвидацията на гиганта в сектора на недвижимите имоти China Evergrande Group, като този ход вероятно ще предизвика сътресения на финансовите пазари в Китай, предаде Ройтерс.

Съдия Линда Чан реши да ликвидира най-задлъжнелия строителен предприемач в света, чиито общи задължения надхвърлят 300 млрд. долара, след като отбеляза, че Evergrande не е в състояние да предложи конкретен план за преструктуриране повече от две години след неизпълнението на задължението за изплащане на облигации и след няколко съдебни заседания.

"Време е съдът да каже "стига", каза Чан, която ще представи подробните си мотиви по-късно днес.

Главният изпълнителен директор на Evergrande Сиу Шон заяви пред китайските медии, че компанията ще гарантира, че проектите за жилищно строителство ще бъдат изпълнени въпреки заповедта за ликвидация. Заповедта няма да засегне дейността на подразделенията на Evergrande в Китай и извън страната, добави той.

Решението подготвя почвата за продължителен и сложен процес с потенциални политически последици, като се имат предвид многото участващи органи. Инвеститорите ще следят как китайските власти третират чуждестранните кредитори при фалит на дадена компания.

"Това не е краят, а началото на продължителен процес на ликвидация, който ще затрудни още повече ежедневната дейност на Evergrande", заяви Гари Нъг, старши икономист в Natixis. "Тъй като по-голямата част от активите на Evergrande се намират в континентален Китай, има несигурност относно начина, по който кредиторите могат да изземат активите, и реда на изплащане на облигационери в чужбина, а ситуацията може да се влоши още повече за акционерите".

Преди изслушването акциите на Evergrande се търгуваха със спад в цената от 20%. След произнасянето на присъдата търговията с акции на China Evergrande и нейните дъщерни дружества China Evergrande New Energy Vehicle Group и Evergrande Property Services беше спряна.

Сложен процес

Evergrande, чиито активи възлизат на 240 млрд. долара, предизвика проблеми в сектора на недвижимите имоти, когато не изпълни задълженията си през 2021 г., а решението за ликвидация вероятно ще разтърси допълнително и без това нестабилните китайски капиталови пазари и пазари на недвижими имоти.

Пекин се бори с неефективна икономика, най-лошия си пазар на имоти от девет години насам и фондова борса, която се намира близо до петгодишно дъно, така че всеки нов трус в доверието на инвеститорите може допълнително да подкопае усилията на политиците да съживят растежа.

В понеделник Evergrande подаде молба за нова отсрочка, тъй като адвокатът ѝ заяви, че е постигнала "известен напредък" по предложението за преструктуриране. В последния си план строителният предприемач предлага кредиторите да заменят дълговете си с всички акции, които компанията притежава в двете си хонконгски подразделения, в сравнение с дяловете от около 30% в дъщерните дружества, които предлагаше преди последното изслушване през декември.

Адвокатът на Evergrande твърди, че ликвидацията би засегнала дейността на компанията, както и на нейните звена за управление на имоти и електромобили, което от своя страна би навредило на способността на групата да се разплати с всички кредитори.

В продължение на почти две години Evergrande работеше по план за оздравяване на дълга на стойност 23 млрд. долара с група кредитори.

"Не сме изненадани от решението и то е резултат от това, че компанията не успя да се ангажира със специалната група облигационери", коментира Фъргюс Саурин, партньор в Kirkland & Ellis, който е консултирал чуждите облигационери. "В миналото е имало случаи на поемане на ангажимент в последния момент, което не е довело до нищо. При тези обстоятелства компанията може да обвинява единствено себе си, че се стигна до ликвидация".

Очаква се решението да окаже слабо влияние върху дейността на компанията, включително проектите за строителство на жилища в краткосрочен план, тъй като на назначения от кредиторите външен ликвидатор може да му отнеме месеци или години, за да поеме контрола върху дъщерните дружества в континентален Китай - юрисдикция, различна от тази в Хонконг.

Искът за ликвидация беше подадена за първи път през юни 2022 г. от Top Shine, инвеститор в звеното на Evergrande Fangchebao, който заяви, че строителният предприемач не е спазил споразумение за обратно изкупуване на акции в дъщерното дружество.

Към днешна дата най-малко три китайски строителни предприемача получиха нареждане за ликвидация от хонконгски съд, откакто се разрази настоящата дългова криза в средата на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Веск
преди 2 месеца
Активи 240 млрд. долараЗадължения 300 млрд. долараАко има нещо хубаво в комунистически Китай то това е, че вероятно наказват както трябва. Щото за такива далавери у нас почти никого не наказаха, фалирали банки, фантомни градове на мечтите и т.н. Куче влачи, диря няма. Сега да видим как е в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още