IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтече инвестиционното споразумение между EvergrandeNEV и дубайската NWTN

Последната планираше да инвестира 500 млн. долара за покупката на 28% дял в закъсалия китайски концерн

22:58 | 03.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електромобили China Evergrande New Energy Vehicle обяви, че споразумението му с базиран в Дубай автомобилен производител за директна покупка на акции е изтекло. Това поражда нови съмнения относно осигуряването на потенциална парична инжекция за намиращия се в сериозни финансови затруднения концерн, пише Wall Street Journal.

След новината акциите на EvergrandeNEV поевтиняха с близо 18%, достигайки тримесечно дъно в рамките на деня.

През октомври NWTN спря изпълнението на съответните задължения по записването за покупка на акции, позовавайки се на значителна несигурност по отношение на компанията майка на китайския производител, China Evergrande Group.

EvergrandeNEV заяви по същото време, че преговорите между свързаните страни ще продължат.

NWTN планираше да инвестира 500 млн. долара за придобиването на 28% дял в EvergrandeNEV, които бяха предназначени да бъдат използвани от последния за финансиране на разширяването на производството, което беше забавено поради финансовите проблеми на China Evergrande Group.

В борсов документ от понеделник EvergrandeNEV повтори, че страните по сделката за директно закупуване на акции ще продължат да преговарят за изменения на някои ключови условия по споразумението.

В началото на миналата година китайският автопроизводител призна, че може да се наложи да спре производството на електрически автомобили, ако не получи ново финансиране, след като достави само 900 броя от своя единствен модел през 2022 г.

EvergrandeNEV заяви, че се стреми да свие разходите чрез намаляване на броя на персонала и подобряване на ефективността на управлението. Въпреки това. „предвид невъзможността да получи допълнителна ликвидност, групата е изложена на риск от прекратяване на производството“, става ясно от документ, изпратен до Хонконгската фондова борса.

Въпреки че Evergrande отбеляза още през август 2021 г., че не разполага с пари, това е най-яркото предупреждение досега, че мечтата на основателя Хуей Ка Ян да се изправи срещу Tesla Inc., най-големият производител на електрически превозни средства в света, едва ли ще бъде осъществена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още