IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio ще разчита на китайски партньор за разработката на коли със сменяеми батерии

Съвместната дейност с Changan Automobile ще включва и изграждане и споделяне на станции за смяна на батерии

15:48 | 21.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електромобили Nio Inc. обяви, че ще си партнира с Changan Automobile в разработването на електрически коли със сменяеми батерии в опит да ограничи разходите.

Партньорството ще включва и изграждане и споделяне на станции за смяна на батерии, съобщава Ройтерс, цитирайки двете компании.

По този начин Nio ще може да подобри своята рентабилност, след като компанията беше принудена да съкрати работни места и да отложи дългосрочните си инвестиции, за да свие разходите, изправена пред нарастваща конкуренция и ценова война.

Замяната на батерии позволява на шофьорите да сменят бързо изтощените пакети с напълно заредени, вместо да включват автомобила в зарядна станция.

Смяната може да помогне за облекчаване на напрежението върху електропреносните мрежи в пиковите моменти, когато шофьорите зареждат своите електромобили, но индустриални анализатори и ръководители очакват, че това ще стане осъществимо само ако батериите станат по-стандартизирани.

Nio, с план почти да удвои общия брой на станциите в Китай тази година, е един от малкото производители на електромобили, които залагат на технологията за смяна на батерии като основна опция за захранване на електрическите модели.

Други производители казват, че подобни съоръжения са твърде скъпи и предпочитат да предлагат технологии за бързо зареждане и хибридни модели с разширен пробег, за да потушат безпокойството сред потребителите.

Changan и Nio се нареждат съответно на седмо и осмо място по отношение на продажбите на електромобили през първите девет месеца в Китай. Докато първата компания успя да продаде 123 322 превозни средства, втората може да се похвали със 109 993 броя, показват данни на Китайската асоциация за леките коли (China Passenger Car Association).

До 21 ноември Nio има 2113 станции за смяна на батерии в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още