IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подизпълнител на китайската Nio продава завод и други активи за 615 млн. долара

Anhui Jianghuai планира да се раздели с оборудване и инвентар от две съоръжения, като продажбата ще ѝ помогне да подобри структурата на активите

15:25 | 20.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Anhui Jianghuai Automobile Group Corp., която произвежда електрически превозни средства за листнатата в САЩ Nio Inc., продава фабрика за автомобили и други активи на стойност около 4,5 млрд. юана (615 млн. долара), съобщава Bloomberg.

Някои активи са от две производствени съоръжения, където Anhui Jianghuai произвежда електромобили за Nio. Фабриките са въведени в експлоатация съответно през 2018 и 2022 г., посочва China Securities Journal.

Anhui Jianghuai посочва в борсов документ, че продажбите, които включват оборудване и инвентар, ще помогнат за подобряване на структурата на активите и няма да засегнат дейността ѝ. В изявление пред Bloomberg Nio споделя, че е наясно със ситуацията на своя партньор, като продажбата на активи няма да засегне производството.

Bloomberg съобщи миналия месец, че Nio обмисля да набере около 3 млрд. долара от инвеститори, след като през юни стана ясно, че инвестиционно дружество, контролирано от правителството на Абу Даби, придобива 7% дял в Nio за около 738 млн. долара.

Тези ходове засилиха опасенията за финансовото здраве на Nio, основана през 2014 г., тъй като компанията все още не е постигнала рентабилност. През второто тримесечие Nio отчете по-голяма от очакваната загуба от 6,1 млрд. юана.

Доставките на компанията спаднаха с 19% през септември спрямо предходния месец до 15 641 превозни средства. Тя продаде повече от 55 хил. електромобила през третото тримесечие.

Уилям Ли, основател и главен изпълнителен директор на Nio, заяви по-рано, че компанията трябва да забави инвестициите в дълготрайни активи, да отложи някои планове за изследване и развитие и да предприеме по-предпазлив подход към разширяването си в чужбина.

Акциите на Nio в САЩ се сринаха с 88% спрямо върха през септември 2021 г. Листнатите в Хонконг книжа на концерна поевтиняха с 3,7% в петък, след като ден по-рано изтриха 8 на сто от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още