IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande спря производството на електромобили поради липса на поръчки

Evergrande NEV планира да съкрати 10% от работниците и да спре изплащането на заплати на 25% от всички служители за период от 1 до 3 месеца

09:52 | 02.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за електромобили на китайската строителна компания China Evergrande Group е преустановил търговското производство на единствения си модел поради липса на нови поръчки, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

China Evergrande New Energy Vehicle Group обяви в средата на септември, че е започнала масово производство на модела Hengchi 5 в завода си в град Тиендзин. Месец по-късно компанията посочи, че е доставила първите 100 автомобила на клиенти.

Сега концернът е спрял производство, тъй като няма достатъчно поръчки. Много от служителите все още не са получили заплати за октомври и ноември, добавят източниците.

Звеното планира да съкрати 10% от работниците и да спре изплащането на заплати на 25% от всички служители за период от 1 до 3 месеца.

Остава неясно за какъв период от време е замразено производството.

Evergrande Group, една от най-големите строителни компании в Китай, се озова в центъра на задълбочаваща се дългова криза в сектора, при която през 2021 г. множество други строители просрочиха своите офшорни облигационни задължения, насочвайки се към преструктуриране.

Групата представи подразделението за електромобили като ключ към своите планове за трансформация, като председателят Хуей Ка Йен обеща да пренасочи основния бизнес на групата в рамките на 10 години от недвижимите имоти към автомобилите и да произвежда 1 млн. превозни средства годишно до 2025 г.

През юли звеното заяви, че е получило необвързващи предварителни поръчки за повече от 37 хил. броя Hengchi 5.

Прекратяването на работа се случва в момент, когато автопроизводителите и инвеститорите очакват спад на най-големия автомобилен пазар в света поради забавящата се икономика.

Конкуренцията в сектора на електромобилите междувременно се засилва, като Tesla беше принудена да намали цените на своите модели в Китай, за да се бори по-ефективно с местните конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още