IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande NEV е започнала търговско производство на своя първи електрически модел

Доставките на електромобила ще започнат през октомври, изтъкват от China Evergrande Group

11:07 | 16.09.22 г.
Електрическият модел Hengchi 5. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електрическият модел Hengchi 5. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският конгломерат China Evergrande Group съобщи, че неговото звено за електрически превозни средства е започнало в петък масово производство на модела Hengchi 5 в завода в Тиендзин.

Доставките на първия електрически модел, представен миналата година от China Evergrande - New Energy Vehicle Group Ltd., ще започнат през октомври, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията майка.

Очаква се концернът да започне търговско производство на своя втори модел през първата половина на 2023 г., докато изграждането на третия модел е предвидено за втората половина на следващата година.

През 2018 г. Evergrande обяви, че ще навлезе в бизнеса с автомобили, използващи нов вид енергия (NEV), за да диверсифицира приходите си. През 2019 г. звеното обяви план за инвестиране на около 45 млрд. юана (7 млрд. долара) в рамките на три години.

Отделно компанията заяви, че планира да набере поне 30 млрд. хонконгски долара (3,8 млрд. долара) през 2020 и 2021 г., в което финансиране ще участват играчи като Tencent.

Електромобилното звено е от ключово значение за Evergrande, китайската строителна компания, която се сблъсква със сериозни финансови проблеми през последните години с дълг от над 300 млрд. долара.

Председателят на Evergrande Хуей Ка Йен обеща в рамките на 10 години да направи електромобилната дейност основен бизнес за групата.

По-рано звеното обяви, че планира да произвежда 1 милион автомобила годишно до 2025 г.

Evergrande NEV започна да приема необвързващи предварителни поръчки за Hengchi 5 на цена от 179 000 юана (25 531 долара) през юли, след като отложи масовото производство от юни за третото тримесечие.

В началото на седмицата компанията майка обеща да възобнови оставащите си блокирани проекти до края на месеца като част от усилията си да успокои притеснения, които накараха някои купувачи на жилища да отказват да плащат ипотечни кредити за незавършени апартаменти. Evergrande ще възобнови строителството на 38 проекта до 30 септември, съобщи тя в комюнике късно в понеделник, като се позова на ежеседмичната среща на Хуей Ка Йен със служители. Компанията вече е възобновила строителството на 668 от общо 706 проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още